Itt a 16 pontos turisztikai akcióterv, ami nem csak a borravalóról szól

2024. október 15. 16:09

Maximálják a szervizdíjat, így az elegánsabb, ilyen külön díjat felszámoló éttermekben is újraéledhet a borravaló intézménye. A Nemzetbiztonsági Minisztérium minapi bejelentésének ez csak az egyik eleme. Mutatjuk a turizmust, a rendezvényeket és a vendéglátóhelyeket érintő új NGM-es javaslatcsomag lényegét.

2024. október 15. 16:09

Jelentős változások előtt áll a hazai turisztikai ágazat: a kormány egy új, 14+2 pontos turisztikai akciótervet mutatott be, amely többek között a digitális SZÉP-kártya bevezetését is tartalmazza. Ez utóbbi révén lehetővé válik, hogy mobiltelefonunkkal is fizethessünk a vendéglátóhelyeken – árulta el Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter október 14-én egy sajtóeseményen.

A terv célja a bürokrácia csökkentése és a turizmus versenyképességének növelése, de napirendre került a borravaló szabályozásának átalakítása is. 

Nagy Márton egy szeptemberi sajtótájékoztatóján már hangsúlyozta, hogy a magyar turizmus erős konjunktúrában van, és húzóágazatként szerepel a gazdaságban. Budapest Európa egyik legkeresettebb turisztikai desztinációja, de a belföldi turizmus is virágzik, hiszen soha nem nyaralt még ilyen sok magyar az országon belül. Az ágazat GDP-hez való hozzájárulása idén meghaladja a 12 százalékot, ami jelentős adóbevételt is biztosít az állam számára.  

A miniszter kiemelte, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér számára az idei rekordév lesz: az éves utasszám az előrejelzések szerint 17–17,5 millió fő között alakul, ami minden eddigi adatot felülmúl. A repülőtér fejlesztése az ország nemzetközi vonzerejének növelése szempontjából kiemelt jelentőségű, és a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházások, beleértve a gyorsforgalmi út fejlesztését is, az idei év végére várhatóan elkészülnek – emlékeztet az Index.hu tudósítása

Az NGM és az MTÜ közös javaslatcsomagja  

Az év elején a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) közösen létrehozta a Turisztikai Tanácsadó Testület (TTT) elnevezésű szakértői csoportot, amelynek 33 szervezet a tagja. „Arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerintük hogyan tehető a turizmus versenyképesebbé. A bürokrácia csökkentése elengedhetetlen volt, innen ered a deregulációs akcióterv gondolata” – mondta Nagy Márton a terv hátteréről.  

Az alábbi főbb intézkedések szerepelnek a tervben: 

1. Fokozott rendőri jelenlét a bulinegyedben 

A bulinegyedben növelik a rendőri jelenlétet 48-ról 58-ra emelve a járőrök számát. Egy új rendőrőrs létesítését is tervezik. 

 

2. Az Airbnb-re vonatkozó szabályozás szigorítása 

Budapesten szigorodni fognak a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó szabályok, ami adóemelést és akár moratóriumot is magával hozhat. 

 

3. Gazdasági épületek szálláshelyként való hasznosítása 

A falusi turizmus támogatására lehetőséget adnak arra, hogy gazdasági épületeket, például pajtákat szálláshelyként alakítsanak át. 

 

4. Szállodai medencék felügyeletének szabályozása 

A 20 főnél kisebb medencéknél elegendő lesz az általános felügyelet, például a wellnessrészlegek személyzetével, így nem lesz szükség úszómester alkalmazására. 

 

5. Készpénzmentes borravaló bevezetése 

A vendéglátóhelyek számára kötelezővé válik a készpénzmentes borravaló lehetősége, amely integrálható lesz a bankkártyás fizetési rendszerbe. 

 

6. Szervizdíj maximalizálása 

A szervizdíjat 12 százalékban maximálják, függetlenül a borravalótól, amely közvetlenül a felszolgálóhoz jut. 

 

7. Hivatásturisztikai rendezvények támogatása 

A hivatásturizmus vendégeit, például konferenciák résztvevőit a minimálbér 15 százalékáig, azaz 39 ezer forintig támogathatják. 

 

8. Állatkerti belépők adómentes béren kívüli juttatásként 

Az állatkerti belépők adómentes béren kívüli juttatásként adhatók, kulturális attrakcióként kategorizálva. 

 

9. Idegenvezetői tevékenység szabályozása 

Az idegenvezetői tevékenység új szabályozása, hogy a szolgáltatást csak megfelelő képzettséget és tapasztalatot szerzett szakemberek végezhessék. 

 

10. Idegenvezetők továbbképzése 

Rendszeres továbbképzési programot vezetnek be az idegenvezetők számára, hogy bővítsék és frissítsék tudásukat. 

 

11. Digitális SZÉP-kártya 

A SZÉP-kártyát digitalizálják, lehetővé téve annak használatát mobiltelefonon keresztül. 

 

12. Éttermek előtti parkolási szabályok felülvizsgálata 

Az éttermek parkolási követelményeit felülvizsgálják, és indokolt esetben felmentést adhatnak az ilyen kötelezettségek alól. 

 

13. NTAK-rendszer bővítése 

Az NTAK-rendszert kiterjesztik olyan turisztikai látványosságokra is, mint a Parlament vagy a bazilika. 

 

14. Repülőtérre vonatkozó szabályozás módosítása 

A Budapest Liszt Ferenc Repülőtér fejlesztése érdekében 2025. január 1-jétől eltörlik a szén-dioxid-adót, ezzel növelve a reptér versenyképességét. 

 

15. Élelmiszer-biztonsági útmutatók a vendéglátóhelyeknek 

Szakmai tájékoztató anyagokat készítenek az élelmiszer-biztonságról, amelyeket hatóságilag ellenőriznek. 

 

16. A termálvíz kísérőgázainak szabályozása 

A termálvízből származó kísérőgáz jövedékiadó-mentességet kap. 

   

A borravaló és a szervizdíj kérdése  

A kormány új javaslata szerint a vendéglátóiparban alkalmazott szervizdíjat 12 százalékban maximalizálnák, amely elkülönülne a borravalótól. Az új szabályozás célja, hogy a borravaló közvetlenül a felszolgálókhoz jusson el, így javítva a munkavállalók helyzetét.  

Jelenleg a bankkártyás borravaló adó- és járulékköteles, míg a készpénzben kapott borravaló mentes e terhek alól. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője szerint ez a változtatás kedvezően hathat a vendéglátásban dolgozókra, hiszen a teljes borravaló összege közvetlenül eljut hozzájuk, ami ösztönözheti a magasabb színvonalú szolgáltatásokat is – idézi a szakértőt az Index.hu anyaga. 

Visszaélések is voltak eddig 

A szervizdíj maximalizálása véget vethet a visszaéléseknek is, amelyek során egyes vendéglátóhelyek rejtett költségként alkalmazták ezt a díjat. A miniszter szerint a vendégek sokszor csak a számla kézhezvételekor szembesültek azzal, hogy a végösszeg akár 20 százalékkal is magasabb lett, mint amire számítottak. A 12 százalékos felső határ bevezetése segítené a fogyasztók jobb tájékozottságát és véget vetne az árak körüli bizonytalanságnak. Molnár Dániel kiemelte, hogy a szervizdíj átláthatóbbá válása várhatóan növeli a vendégek elégedettségét is, hiszen egyértelműbbé válik, hogy mennyit fizetnek az egyes szolgáltatásokért.  

Az új turisztikai akcióterv részeként a SZÉP-kártya digitalizálása is hamarosan megvalósul, amely különösen a fiatalabb generáció számára lesz kedvező. Az elemző elmondta, hogy a SZÉP-kártya fizikai változata sok esetben nem praktikus, mivel a fogyasztók nem hordják magukkal, így a digitális verzió segíthet abban, hogy az azon lévő összegeket hatékonyabban használják fel. Ezzel csökkenhet az esélye annak, hogy a kártyákon fel nem használt pénzösszegek maradjanak. 

További érdekes pont, hogy a béren kívüli juttatások közé kerülnének az állatkerti belépők is. Ez különösen a családosok számára lehet vonzó, emellett növelheti az állatkertek forgalmát. Molnár szerint azonban ezen a téren nem várható jelentős változás, mivel a béren kívüli juttatások rendszere már most is széles körű. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FredShine
2024. október 15. 18:01
Minden szervízdíjas helynek az utcán jól láthatóan feltüntetve kellene kihelyeznie egy feliratot, hogy: szervízdíjat felszámolunk, és a százalékot. A szolgáltatás előtt kért borravalót pedig be kell szüntetni, hiszen arra játszik, hogy az emberek azért fizessenek, hogy a szakács ne köpjön bele az ételbe.
sexykitty-5000113
2024. október 15. 16:42
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­k­e­l­­d­­­ ­a­­ ­s­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!