Végre nőttek az áfabevételek

2024. június 24. 17:21

Fontos lesz a hiánycél tartása.

2024. június 24. 17:21

Fotó: illusztráció/GettyImages

 

Május végéig 2850 milliárd forint áfabefizetés érkezett az államkasszába, amely ugyan időarányosan rosszabba tavalyinál, de így is 198 milliárd forinttal több bevételt jelent a 2023 hasonló időszakához képest – derül ki a Pénzügyminisztérium részletes államháztartási jelentéséből, amit a Vg.hu elemzett

Az előzetes adatokból eddig azt lehetett tudni, hogy 

2016 májusa óta ez volt az első hónap, amikor pluszban zárt az államháztartás központi alrendszere, 

amely az első öt hónap végén 2548,5 milliárd forintos hiányt hozott össze.

A portál emlékeztet: áprilisban még alig nőttek a bevételek, az akkor realizált 2442 milliárd forintos befizetés mindössze 74 milliárddal múlta felül a tavalyi első négy havi összeget, amikor a fogyasztás kvázi összezuhant a magas infláció és visszaeső reálbérek következtében.

Ahogy a Vg.hu felhívja a figyelmet, először látni, hogy 

a tavalyi szinthez képest jelentősen, több mint 200 milliárd forinttal több áfabefizetés érkezett az államkasszába. 

Ugyanakkor a kép vegyes is, hiszen időarányosan rosszabbul teljesültek a befizetések, mint 2023-ban – tették hozzá.

A kormány az idei költségvetést már a növekedés és a fogyasztás helyreállásának jegyében tervezte meg, ennek jegyében az áfából tavalyhoz képest 1500 milliárddal többet, 8574 milliárd forint befizetést kalkulált. A költségvetés sarokszámait ugyanakkor már két hónap után át kellett írnia a vártnál alacsonyabb növekedés miatt.

Pont ezért lesz egyre kényesebb kérdés a következő hónapokban, hogy miképp alakulnak az áfabevételek, mert ha nem a várakozásoknak megfelelően, akkor a hiánycél tartása érdekében biztosan szükség lesz valamilyen intézkedésre.

Már csak azért is lesz fontos a hiánycél tartása, mert hamarosan elindíthatja az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárást az elmúlt évek magas költségvetési hiánya miatt. 

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. június 24. 18:34
Itt a feljelentés az ország 5. leggazdagabb emberének 20 milliárd forintos adócsalási ügyében - Forbes Ismeretlen tettes elleni feljelentéstől várja Jámbor András ellenzéki képviselő, hogy a hatóságok kivizsgálják a Gattyán György adócsalási ügyét érintő súlyos vádakat. Célja, hogy a rendőrség derítsen fényt és hozza nyilvánosságra, ki az a három ember, akik politikai kapcsolataikat felhasználva igyekeztek eltussolni Gattyán ügyét. Tiszolczi Lajos egykori NAV-os nyomozó őrnagy szerint a 2012-ben indult nyomozást egyesítették egy 2015-ben indult, jóval kisebb horderejű üggyel, két hónappal az egyesítés után, miután ő már három éve az ügyön dolgozott, megszüntették az eredeti eljárást, a hivatalos indoklás szerint „bűncselekmény hiányában”,
Namond
2024. június 24. 18:27
„Ismeretlen helyre távozott” a százmilliós költségvetési csalás egyik főkolomposa - Üzletem.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!