Új problémákra világít rá Európában a munkaerőhiány

2024. június 18. 20:56

Csökkent a betöltetlen álláshelyek száma az Európai Unió országaiban, az adatok mégis súlyos problémát jeleznek. Magyarország sem kivétel.

2024. június 18. 20:56

Nyitókép: Klaus Vedfelt/Getty Images

Mérséklődött a munkaerőhiány az Európai Unió országaiban, idén az első negyedévben a betöltetlen álláshelyek aránya 2,6 százalék volt, egy év alatt 0,3 százalékot csökkent – derül ki az Eurostat adataiból. A munkaerőhiány részben összefüggésben van a gazdaság teljesítményével, amit jól mutat, hogy Németországban hosszú idő után dinamikusan csökken a nyitott pozíciók aránya.

A munkaerőhiány mellett ráadásul a munkanélküliség sem tűnt el.

Fontos változás, hogy míg az elmúlt években az ipar és az építőipar területein volt fokozott a szakemberhiány, addig ma szinte az összes tagállamban a szolgáltatások keresik az új munkaerőt.

Szakemberhiány vagy emberhiány?

Noha a nyitott pozíciók csökkenése örvendetes hír azzal együtt, hogy összességében nőtt a foglalkoztatottak száma a legtöbb uniós országban. Az Európai Szakszervezeti Szövetség, valamint a munkaerőpiac elemzésével foglalkozó többi szereplő ugyanakkor rámutat arra az egyre komolyabb problémára, hogy szemben a közel egy évtizedes, 2019 végéig tartó gazdasági növekedés időszakával, amikor a képzett szakemberek és az alacsony presztízsű munkakörök nyitott pozíciói iránt volt kiugró a kereslet, mára egyes munkakörökben állandósult a kereslet.

A problémát az okozza, hogy nagyrészt a világjárvány, valamint a keresleti munkaerőpiac hatására a munkavállalók sokkal bátrabban váltanak komplett szakmát akkor is, ha végzettségük az eredeti foglalkozásukhoz igazodik, de jobb keresetet érhetnek el, vagy kevésbé stresszesek a munkakörülmények.

Emiatt állandósult a munkaerő iránti kereslet azokban az ágazatokban, amelyek alacsony fizetést kínálnak, aránytalanul nagy felelősségvállalás mellett. Idetartozik egyebek mellett az egészségügy, a turizmus és vendéglátás, az építőipar, valamint az adminisztratív munkakörök. A szakemberhiány sem tűnt el teljesen: az információ, kommunikáció területén továbbra is óriási az igény a magasan képzett munkavállalók iránt.

A nemzetközi szervezetek egyre többször hívják fel arra a figyelmet, hogy egyre nehezebb lesz egészségügyi szakdolgozót, vagy pénztárost találni, s noha a digitalizáció és a mesterséges intelligencia egyes területeken megoldást jelenthet, az eredmény legfeljebb az lesz, hogy nem nő tovább a betöltetlen pozíciók száma.

A mesterséges intelligencia és egyéb, automatizációs törekvések is nehézkesek, mivel nincs elegendő IT-szakember. Ennek elsősorban nem a terület iránti alacsony érdeklődés okolható, hanem a képzés, mivel a szükséges tudás megszerzése a gyorstalpalókon is több ideig tart, mint amilyen gyorsan a kereslet emelkedik.

Ezt is ajánljuk a témában

Migráció vagy mobilizáció?

Évek óta komoly vita zajlik Európában arról, milyen módon akadályozható meg, hogy a gazdasági növekedést érdemben fékezze a munkaerőhiány. Az alapvető nehézséget az összes fejlett országban ugyanaz okozza: a társadalom elöregedése.

Magyarország és a kelet-európai országok zöme a belső mobilizációt részesíti előnyben, vagyis az inaktívak – állást nem kereső, de nem is dolgozó, de munkaképes korú – munkába állítását részesíti előnyben. Jelentős munkaerőtartalékot jelentenek a fiatalok, az idősek, valamint az alacsony képzettségűek. Az illegális migrációt elutasító országok átmeneti megoldásként a vendégmunkások foglalkoztatását nem utasítják el, ám 

fontos különbség van a kimondottan munkavállalási céllal toborzott külföldiek és a nem azonosítható, illegálisan érkező és az EU-ban tartózkodók között, akiknek a nagy része nem csak azért nem dolgozik, mert nem akar, hanem mert tisztázatlan státusza miatt hivatalosan nem is vállalhat munkát.

A nyugat- és észak-európai országok nagy része az illegális bevándorlásban potenciális munkaerőt lát. Ez a folyamat ugyanakkor nem kedvez a helyi munkavállalóknak, mivel akadályozza a bérek emelkedését, ráadásul sok esetben az alacsonyabb fizetésért foglalkoztatottak veszélyt is jelentenek az adott ország állampolgárainak munkahelyeire.

Mi várható?

Noha számos jelentés rávilágít az egyre súlyosabb problémákra, érdemi megoldás egyelőre nincs. A munkáltatók – ahol ez lehetséges – a fizetések emelésével próbálják újra vonzóvá tenni az adott munkakört, ellensúlyozni a nagyfokú felelősségvállalást. Az is világossá vált, hogy a digitalizáció nagyon kevés területen orvosolta a toborzási nehézségeket, sőt, sok területen plusz munkavállalót igényel az új technológiák üzemeltetése.

Számos szakpolitikai eszköz – munkaerő-mobilitás növelése, vállalkozások foglalkoztatás-ösztönzése, béremelés – még egy ideig orvosolhatja az állandósuló munkaerőhiányt, de idővel strukturális átalakításokra lesz szükség az egyenlőtlenségek kezelése érdekében.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. június 19. 06:39
Munkaerőhiányról természetesen szó sincs. Időszakos rabszolgahiány, na az van!
I feel the earth move under my feet
2024. június 19. 06:26
A betöltetlen munkahelyek számának csökkenése most éppen azt jelzi, hogy trendforduló van. Recesszióba süppedünk, kezdődik a bújtatott munkanélküliség időszaka.. aztán jön a feketeleves.
Akitlosz
2024. június 18. 23:14
Nem létezik munkaerőhiány. Munkanélküliség létezik. A bérhiány nem munkaerőhiány.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. június 18. 22:45
Amikor a mandiner érzékenyít a gazdasági migránsok felé…🤡 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!