Szakértő: Oroszországon és Kanadán fog múlni a világ élelmiszerellátása

2024. április 04. 14:43

Ürge-Vorsatz Diána szerint sürgősen szemléletmód váltásra lenne szükség.

2024. április 04. 14:43
null

Nyitókép: Getty Images

Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, az ENSZ klímaügyi tanácsának alelnöke volt a vendége a 24.hu gazdasági podcastjének, ahol azt fejtegette, hogy az utolsó pillanatban vagyunk-e az éghajlatváltozás tekintetében.

Az utolsó perc nem azt jelenti, hogy ez az utolsó perc azelőtt, hogy a világ összeomlik, hanem azt, 

hogy ha most nem cselekszünk, akkor már sok folyamat visszafordíthatatlan lesz” 

– fogalmazott a szakember.

Az európai időjárási viszonyok szempontjából kulcsfontosságú Golf-áramlat leállása egyre nagyobb valószínűséggel fenyeget már a mi életünkben is. Ez valahol 6–7 Celsius-fokkal csökkentheti az átlag-hőmérsékletet, de lesznek olyan helyek is, ahol akár 20 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet a legújabb kutatások alapján.

Ez egy teljesen más klíma, és ahhoz, hogy ennek a súlyát megértsük, tudnunk kell, hogy ez azért számít, 

mert a civilizáció akkor alakult ki, amikor a Föld éghajlata egy nagyon stabil zónába lépett. 

Amióta elkezdett kialakulni a civilizáció, azóta az átlaghőmérséklet nem lendült ki egy bizonyos zónából. Erre alapult minden: hogy hol van a vagyonunk, hol laknak a legtöbben, hol termelünk ételt, hol vannak nemzetállamok, azon belül jómódú államok” – magyarázta a szakember, majd hozzátette: azt is tudjuk, hogy a történelem során civilizációk jöttek-mentek már egészen kicsi éghajlat-változások eredményeképpen is.

Ürge-Vorsatz szerint egyelőre a felmelegedés okozza az egyik legnagyobb fejtörést: figyelmeztető jel az emberiség számára, 

hogy a földi hőmérséklet alakulását nyomon követő grafikonok skálázásába a tavalyi értékek már nem fértek bele.

Mint mondta: ez még a tudósokat is kétségbe ejtette. A szakember azt is kifejtette, nem arról van szó, hogy holnapután – mint a népszerű mozifilmben – beáll egy új jégkorszak, vagy a Nap felperzseli a földet, de a különböző klimatikus változások felerősítik egymást. Ez pedig nem hagyja érintetlenül a gazdasági világot sem.

A szakember szerint a tavalyi élelmiszerár-robbanás mögött is fel lehet fedezni a klímaváltozás hatását. Úgy véli: egy ilyen környezeti változás miatt 

a világ élelmiszertermelő övezeteinek legnagyobb része szépen lassan felcsúszik Oroszországba és Kanadába, így gyakorlatilag ezen a két országon fog múlni a világ élelmiszerellátása.

A környezetet pusztító emberi tevékenységek közül a szakértő a talajszennyezést tartja a legveszélyesebbnek, még az éghajlat-változásnál is nagyobb időzített bombának gondolja.

Az adásban arról is szó esett, hogy Európa rövidlátó módon még mindig a hagyományos utakon keresi az energiaforrások biztosítását, pedig nem szorulna importcsatornákra, 

ehhez azonban szemléletmódváltás kellene.

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. április 10. 14:10
A metán pusztítóbb, mint a széndioxid. Az LNG-hajók metánkibocsátása pusztító mennyiségű, minden LNG-hajó: egy-egy szerelvény deportálandó lakosnak felel meg, a metán miatt...
oberennsinnen49
2024. április 10. 14:08
Csak egy: " a szakértő a talajszennyezést tartja a legveszélyesebbnek," Világos, az Európa Parlament szerint: minél több migránsgettók Európa földjén, annál pusztítóbb talajszennyezés Európa földjén és. minél hosszabb háború Ukrajna Európa földjén annál pusztítóbb talajszennyezés Európa földjén ... és így tovább...
Dixtroy
2024. április 10. 13:53
" A szakember azt is kifejtette, nem arról van szó, hogy holnapután – mint a népszerű mozifilmben – beáll egy új jégkorszak, vagy a Nap felperzseli a földet, de a különböző klimatikus változások felerősítik egymást." Magyarán találgat és utólag megpróbál értelmet látni a történtekbe, de fingja sincsen az ok-okozati összefüggésekről. Legalább a széndioxid faszságot nem erőltett. Talajszennyezés? A növénytakaró híján erodálódó szántóföldek, és a műtrágyázásra gondol? Az tényleg baj. És még nem tudjuk a mikroműanyagoknak mi lesz a hatása.
polárüveg
2024. április 05. 07:36
Tisztelt janicsar-2! Engedje meg, vázlatosan válaszolok, ahogy tudom. A Földön nem mindig ilyen volt a légkör, se az időjárás, élővilág. Most az emberiség képes alkalmazkodni és változtatni is. Ahogy Magyarország tudatosan növényzettel megkötötte az elsivatagosodott területeit az 1800-as évek végén, és ahogy visszaerdősített az ezredforduló környékén, arra más ország is képes, ha akar. Magyarországon az ősi tó- és vízgazdálkodás, a tájépítészet elemei még mindig részben megtalálhatók. Folyómenti ártéri fokgazdákodás, alföldi átfolyó tavak, kisalföldi Árpád-kori multifunkciós csatornarendszerek, gyümölcsszigeti gazdálkodás, fahulladák prizmában korhasztásának tudása, és sok más rendelkezésre áll ma is. CO2 a növényi élethez kell, többlete csak dúsabb növényzetet okoz. CO2 kvóta jó üzlet. Ózon réteg közel visszaállt. Az emberiség lélekszáma túlszaporodott, ám az ezredfordulós pusztító kataklizmák elmaradtak. Tehát mondhatni a nagy létszámmal Istennek terve van. Tisztelettel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!