Célkeresztben a McDonald’s, a Burger King, a Pizza Hut, a Pepsi meg a Coca-Cola, a palackos vízről nem is beszélve

2024. január 15. 05:40

Hiába minden figyelmeztetés: az élelmiszerek telis-tele vannak műanyagokkal, nem kevéssel. Jöhetnek a részletek!

2024. január 15. 05:40
gyorsétel

A Mandiner.hu nemrég számolt be annak a tanulmánynak az eredményeiről, amelyek a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban jelentek meg.

A palackozott víz a benne lévő mikro- és nanoműanyag részecskék számát tekintve akár százszor rosszabb lehet, mint korábban gondolták. A kutatók egy új technológiának köszönhetően ki tudták mutatni, hogy egy népszerű palackozott vízben átlagosan 240 ezer műanyag részecske található. Ez a régebbi becslések 10-100-szorosát jelenti, s olyan lehetséges egészségügyi aggályokat vet fel, aminek alaposan utána kell járni, állítják a tudósok.

Ezt is ajánljuk a témában

A mikroműanyagok (5 milliméternél kisebb műanyag részecskék) egyébként mindenütt jelen vannak, a sarki jégsapkáktól kezdve a hegycsúcsokig, s bekerülnek az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is. Hasonló kockázatokról tett jelentést a napokban a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi csoport.

Az általuk tesztelt 85 szupermarketben kapható élelmiszer és gyorsétel közül 84 tartalmazott ftalátok néven ismert „lágyítószereket”, egy olyan vegyi anyagot, amelyet a műanyag tartósabbá, rugalmasabbá tételére használnak, írja a Portfolio.

A vizsgálatban szereplő élelmiszerminták 79 százaléka tartalmazott biszfenol A-t (BPA), egy másik, műanyagban található vegyi anyagot, illetve más biszfenolokat, bár ezek szintje alacsonyabb volt, mint a 2009-ben végzett vizsgálatokban.

Fontos kiemelni, a ftalátszintek egyike sem haladta meg sem az amerikai, sem az európai szabályozó hatóságok által előre kiszabott határértékeket;

mindazonáltal nincs olyan ftalátszint, amelyet a tudósok megerősítettek volna, hogy biztonságos lenne.

A ftalátok és a biszfenolok megzavarhatják az ösztrogén és más hormonok termelését és szabályozását, ami potenciálisan növeli a születési rendellenességek, a rák, a cukorbetegség, a meddőség, az idegrendszeri fejlődési zavarok, az elhízás és más egészségügyi problémák kockázatát, írta a lap.

A Consumer Reports pedig közzétette néhány ismertebb termék ftalátszintjét (nanogramm/adag):

  • Coca Cola (műanyag palackos): 6167;
  • Lipton citrusos diétás zöld tea (műanyag palackos): 4433;
  • Pepsi Cola (dobozos): 2938;
  • Gatorade (műanyag palackos): 1752;
  • Burger King sajtos Whopper szendvics (papírcsomagolás): 20167;
  • Burger King csirke falatok (papírzacskós): 19782;
  • McDonald’s sajtos negyedfontos szendvics (sajtos McRoyal - papírdobozos): 9956;
  • Burger King klasszikus sült krumpli (papírdobozos): 8512;
  • McDonald's csirke falatok (papírdobozos): 8512;
  • McDonalds sült krumpli (papírdobozos): 5538;
  • Pizza Hut sajtos pizza (papírdoboz): 2718.

Nyitókép forrása: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. január 15. 16:55
950BD1 Hazudsz ! Nem nyomták. NEM volt kötelező mag az oltás sem És NEM volt kötelező a m-RNS alapú vakcina. Én teljes , elölt vírus alapú Sinopharmot BIBP-et kaptam. Az orosz vakcina sem m-RNS alapú volt. Az indiai sem..stb.
survivor
2024. január 15. 16:52
Ez a probléma ! Nem a drog, a dohányzás, a piálás....á nem !
survivor
2024. január 15. 16:49
Húbazmeg: nanogramm ! 10 a minusz kilencediken g !
950BD1
2024. január 15. 15:07
Kötelezően benyomták az emberekbe a kísérleti génterápiás covid kotyvalékot azért nem aggódtak a tudósok, (tisztelet a kivételnek) de egy fucken palackozott vízben levő mikroműanyag miatt igen. Egy kicsit szürreális...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!