Figyelmeztetnek a tudósok: ezt ne igyuk, ha kedves az életünk
Kiderült, hogy sokkal ártalmasabb ez a termék, mint ahogy azt korábban képzelték.
Hiába minden figyelmeztetés: az élelmiszerek telis-tele vannak műanyagokkal, nem kevéssel. Jöhetnek a részletek!
A Mandiner.hu nemrég számolt be annak a tanulmánynak az eredményeiről, amelyek a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban jelentek meg.
A palackozott víz a benne lévő mikro- és nanoműanyag részecskék számát tekintve akár százszor rosszabb lehet, mint korábban gondolták. A kutatók egy új technológiának köszönhetően ki tudták mutatni, hogy egy népszerű palackozott vízben átlagosan 240 ezer műanyag részecske található. Ez a régebbi becslések 10-100-szorosát jelenti, s olyan lehetséges egészségügyi aggályokat vet fel, aminek alaposan utána kell járni, állítják a tudósok.
Ezt is ajánljuk a témában
Kiderült, hogy sokkal ártalmasabb ez a termék, mint ahogy azt korábban képzelték.
A mikroműanyagok (5 milliméternél kisebb műanyag részecskék) egyébként mindenütt jelen vannak, a sarki jégsapkáktól kezdve a hegycsúcsokig, s bekerülnek az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is. Hasonló kockázatokról tett jelentést a napokban a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi csoport.
Az általuk tesztelt 85 szupermarketben kapható élelmiszer és gyorsétel közül 84 tartalmazott ftalátok néven ismert „lágyítószereket”, egy olyan vegyi anyagot, amelyet a műanyag tartósabbá, rugalmasabbá tételére használnak, írja a Portfolio.
A vizsgálatban szereplő élelmiszerminták 79 százaléka tartalmazott biszfenol A-t (BPA), egy másik, műanyagban található vegyi anyagot, illetve más biszfenolokat, bár ezek szintje alacsonyabb volt, mint a 2009-ben végzett vizsgálatokban.
Fontos kiemelni, a ftalátszintek egyike sem haladta meg sem az amerikai, sem az európai szabályozó hatóságok által előre kiszabott határértékeket;
mindazonáltal nincs olyan ftalátszint, amelyet a tudósok megerősítettek volna, hogy biztonságos lenne.
A ftalátok és a biszfenolok megzavarhatják az ösztrogén és más hormonok termelését és szabályozását, ami potenciálisan növeli a születési rendellenességek, a rák, a cukorbetegség, a meddőség, az idegrendszeri fejlődési zavarok, az elhízás és más egészségügyi problémák kockázatát, írta a lap.
A Consumer Reports pedig közzétette néhány ismertebb termék ftalátszintjét (nanogramm/adag):
Nyitókép forrása: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP