Az eldobható műanyagvilla és -kanál, valamint a gyros szállításához is használt fehér doboz polietilénből, polipropilénből, polisztirolból vagy poliamidból (például nylon, nejlon) készül – ezek mind petrolkémiai alapanyagok. Ezekkel a gond az, hogy melegítés, súrlódás, vagy akár magas hőmérsékletű zsíros, sós vagy savas ételek hatására apró műanyag részecskék válnak le belőle – figyelmeztet cikkében az Origo.
A portál azt írja,
a mikroműanyag belélegzése vagy lenyelése a test különböző részeiben gyulladást okozhat
– legyen szó a bélrendszerről, a légutakról, de akár a vérkeringésről is.
A szakértők szerint a mikroműanyag a szervezetben a következőket okozhatja:
- növelhetik a bél- és tüdőrák kialakulásának kockázatát.
- gyorsíthatják az érelmeszesedést és növelhetik a stroke vagy szívinfarktus kockázatát.
- vannak olyan vizsgálatok, amelyek mikroplasztik-lerakódást mutattak ki az agyban, és kapcsolatot találtak bizonyos demencia-fajtákkal.
Az Origo azt tanácsolja,
ha muszáj eldobható termékeket használni, akkor válasszuk a kezeletlen fából vagy kukoricából készült, komposztálható, egyszer használatos evőeszközöket.
Nyitóképünk illusztráció (Forrás: MTII/MTVA/Bianca De Marchi)