„A Fideszre. Mert csak!”

2010. április 9. 15:42

Írta: Zulik Ákos
Az Utca Emberének véleményére voltunk kíváncsiak utolsó, péntek délutáni választási riportunkban. A budapesti belvárosban kérdeztük a járókelőket politikai preferenciáikról. Három kérdésre kerestünk csupán választ: elmennek-e szavazni, ha igen: kire és miért. Sok Fidesz, némi MSZP és LMP a végeredmény. Zulik Ákos riportja.

Komcsi rabló genyák

Első áldozatnak két virágárus hölgyet szemeltünk ki az aluljáróban, akik közül az idősebbik arról beszélt: még meggondolja a szavazást. Ha elmegy, akkor két párt között ingadozik, ám nem osztotta meg velünk, melyik ez a kettő. Világosabb álláspontot fogalmazott meg egy fiatal házaspár, akik mindenképpen elmennek, és a Fidesznek adják szavazatukat. A nő ezt azzal indokolja, hogy az egész család nekik adja voksát. „Ők nem komcsi rabló genyó szocialisták” – hozott fel markánsabb érveket a férj.

Lent, a metróra várva két lányt kérdeztünk, akik valószínűleg egyetemisták voltak, és szívesen válaszoltak volna, de megjelent egy tagbaszakadt, kopasz biztonsági őr, aki kijelentette, hogy itt nem lehet felmérést készíteni. Arra a felvetésre, hogy ez nem felmérés, és csak egy újságcikkről van szó, már elbizonytalanodott, és átkiáltott a kollégájának: „Te Józsi! Újságírást lehet itt?”. A válasz nemleges volt, így jobbnak láttuk továbbállni, hisz kétszer százhúsz kilójuk folytán viszonylag jelentős meggyőzőerővel rendelkeztek.

Jobb a békesség

A Deák téren a templom előtt egy nyugodt, ötvenes, apolitikus úrral kezdtünk beszélgetni, aki megindokolta, miért nem járul az urnákhoz vasárnap: „A politikában zűrzavaros minden, én a békességet jobban szeretem, vannak dolgok, amikkel fontosabb lenne foglalkozni” - fejtegette. A templomnál megkérdeztünk egy üldögélő deszkás srácot, aki a Fideszre szavaz, de fogalma sincs, hogy miért.

Itt elegyedtünk szóba egy két kisgyermeket sétáltató, cigarettázó, kismamának tűnő hölggyel is, aki megrökönyödésünkre azt mondta, hogy „Nem megyek szavazni, mert még csak 13 vagyok”. Néhány méterrel arrébb egy nyugdíjas házaspárra bukkantunk. A férj szótlanabb volt, de a hölgy nagyon megörült és készségesen vallott színt nézeteiről. „Mindenképpen szavazok, mégpedig a Fideszre, mert nem szeretem azokat, akik, lopnak, csalnak és hazudnak. Ilyen például Gyurcsó -mert nekem ő csak Gyurcsó, így hívom ezt a hazug embert.” A hölgy legnagyobb meglepetésünkre kijelentette, hogy ismeri a Mandinert, mindig látja a főszerkesztőnket a Hír TV-n, és nagyon szereti, mert egyenes ember, mint ő maga is.

LMP-s rasztafaktor

Az Erzsébet téren egy 25 körüli rasztalányt faggattunk, aki épp könyvet kötött, és az LMP-re fog szavazni, mert az ő programjuk a legszimpatikusabb. Élénk érdeklődést tanúsított az eddigi tapasztalataink iránt is, és beszélt arról, hogy nem szeretné a Jobbik megerősödését. Ugyanitt elegyedtünk szóba egy hasonló korú tetkós anyukával is, aki vasárnap családjával megy majd szavazni, az ő iránymutatások alapján, azt nem tudja kire, de valószínűleg a szokásos MSZP-re.

A tér másik oldalán ismét húsz és huszonöt közötti lányokat fedeztünk fel, akik ugyan nem szavazhatnak, hisz nem magyar állampolgárok, de azért beszámoltak kiforrott nézeteikről. Mindketten a Fideszt választanák, hisz „az országnak azért elsősorban a családról kell szólnia, de ilyen fontos az oktatás is, ahol változásra van szükség” - fejtette ki egyikőjük. „Ja, és igen, az állampolgárság miatt is” - tették hozzá nevetve.

A Gödör mellett üldögélt egy fültágítós biciklisfutár, aki soha nem szavaz, mert így nem érzi magát hibásnak a kormányok bűnei miatt. „Amúgy is, aki meg akar élni, az meg tud, ez nem a kormányon múlik” - tette hozzá. Rövid séta után találkoztunk egy napszemüveges öreg bácsival is, aki tömören ennyit mondott: „A Fideszre. Mert csak!”

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Gyurcsó megnvezés egy idézetben van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés