Lesz-e önálló bunyevác kisebbség?

2010. február 2. 11:54

A horvátok részéről heves ellenállásra lehet számítani.

Önálló, törvényben elismert kisebbséggé szeretnének válni a bunyevácok, akiket az 1977-es Magyar Néprajzi Lexikon horvát etnikai csoportként definiál. Ahhoz, hogy új nemzetiséggel bővüljön az eddigi tizenhárom kisebbség, igazolni kell a népcsoport minimum százéves magyarországi működését, valamint csatolni kell legalább ezer aláírást. A végső szót aztán a Magyar Tudományos Akadémia mondja ki.

Az Országos Választási Bizottság engedélyezte az aláírásgyűjtés megkezdését és az MTA korábbi negatív véleménye is megváltozott. Pálinkás József a következőket írta a bunyevácoknak levélben: „Ha elfogadjuk, hogy a nemzeti(ségi) hovatartozás döntően attól függ, hogy a szóban forgó nyelvek (nyelvjárások) beszélői mely közösségekhez tartozónak vallják magukat, valamint ha tekintetbe vesszük a bunyevácok szerbiai helyzetét, nem láthatjuk akadályát az önálló nemzeti kisebbségi státusz elnyerésének.”

A magyarországi horvát kisebbség hallani sem akar a bunyevácok önállósági törekvéseiről. Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke szerint az önálló nemzetiséggé nyilvánítás egyenértékű lenne azzal, mintha valaki kétségbe vonná, hogy a székelyek vagy a csángók a magyarsághoz tartoznak-e. Hepp gondolni sem akar arra, milyen diplomáciai bonyodalmak adódhatnak Horvátországgal, ha a kisebbségi törvénybe bekerülnek a bunyevácok, ezért biztos, ami biztos alapon az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/4026