Lesz-e önálló bunyevác kisebbség?

2010. február 2. 11:54
A horvátok részéről heves ellenállásra lehet számítani.
Önálló, törvényben elismert kisebbséggé szeretnének válni a bunyevácok, akiket az 1977-es Magyar Néprajzi Lexikon horvát etnikai csoportként definiál. Ahhoz, hogy új nemzetiséggel bővüljön az eddigi tizenhárom kisebbség, igazolni kell a népcsoport minimum százéves magyarországi működését, valamint csatolni kell legalább ezer aláírást. A végső szót aztán a Magyar Tudományos Akadémia mondja ki.

Az Országos Választási Bizottság engedélyezte az aláírásgyűjtés megkezdését és az MTA korábbi negatív véleménye is megváltozott. Pálinkás József a következőket írta a bunyevácoknak levélben: „Ha elfogadjuk, hogy a nemzeti(ségi) hovatartozás döntően attól függ, hogy a szóban forgó nyelvek (nyelvjárások) beszélői mely közösségekhez tartozónak vallják magukat, valamint ha tekintetbe vesszük a bunyevácok szerbiai helyzetét, nem láthatjuk akadályát az önálló nemzeti kisebbségi státusz elnyerésének.”

A magyarországi horvát kisebbség hallani sem akar a bunyevácok önállósági törekvéseiről. Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke szerint az önálló nemzetiséggé nyilvánítás egyenértékű lenne azzal, mintha valaki kétségbe vonná, hogy a székelyek vagy a csángók a magyarsághoz tartoznak-e. Hepp gondolni sem akar arra, milyen diplomáciai bonyodalmak adódhatnak Horvátországgal, ha a kisebbségi törvénybe bekerülnek a bunyevácok, ezért biztos, ami biztos alapon az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én támogatom a bunyevácok elismerését, egyidejűleg a vendekét is támogatom (vend =/= szlovén).

Ebben a kérdésben nincs kompromisszum, és pláne nincs érzelemmentesség, kedves medve!!!

Jelen van egy habsburg-legitimista aki (különösen a 19.században a habsburgok által a Szentkorona országára nézve vitathatóan, sőt talán károsan alkalmazott) kisebbségi politikájában azt hangoztatja hogy a kisebb nagyobb nemzetiségi csoportok inkább nehogy egységesüljenek egy (ugyebár Egy) "politikai nemzetben" hanem ismerjük el minden nép-alkotó elemüket sőt tájszólásukat külön-külön önálló tán autonóm kisebbségekként / nemzetiségekként, és eme személy vagy személyek egyébként többé-kevésbbé következetesen mdf-szimpatizánsok lehetnek ha a habsburg trónörökös adott esetleges pártválasztására tekintünk.

Lesz-é újjáéled-é önálló dalmát kisebbség a turizmusból-gazdag tengerparti övezetben ? :-)

"Kb., mint, hogy olasz-e a szárd."

Nono..noshát az olasz is (sőt miazhogy nagyon is:)
egy gyűjtő fogalom. Egy újlatin nyelv.

A szárd nylevet a
" legarchaikusabb újlatin nyelvnek tekintik".

Forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/S..árd_nyelv

Nagy? Nos igen , ilyen elnevezés soha nem is volt.

Létezik olyan csinálmány amit Csonka-Magyarországnak neveztek közvetlenül a csinálása után. Huszadik századi csinálmány.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés