Balogh: „gyenge akaratú és gyáva voltam”

2010. március 6. 10:25
Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója tudott a BKV-n belüli korrupciós ügyekről, mégsem tett feljelentést. Állítása szerint hetvenmillió körüli összeget adott át Hagyó Miklósnak, de mások utasításait is végre kellett hajtania.
A BKV-n belüli szerepéről a Magyar Nemzetnek adott interjút Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója, aki 2008 áprilisától szeptember 1-ig irányította vállalatot. Azt mondta, azért ad interjút, hogy könnyítsen a lelkiismeretén, és hogy hatástalanítsa az őt ért fenyegetéseket. Állítása szerint szabályosan megkönnyebbült, amikor jöttek érte a rendőrök. Balogh 2007 őszén lett műszaki vezérigazgató-helyettes lett. Ekkor rendelte be irodájába Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettes. Hagyó párizsit evett, és azt mondta: „kemény legyek, mert itt végre kell hajtani dolgokat, és aki nem teszi, annak nincs kegyelem, annak el kell vágni a torkát”. Az első utasítást 2007 novemberében kapta Hatvani Szabó Jánostól egy informatikai beruházás ügyében, Balogh állítása szerint az általános megfogalmazás miatt „sokszor szabályosan ki kellett találni, mit akarnak”.

Balogh, állítása szerint nem teljesítette szó nélkül Hatvani kérését, erre Hagyó ráparancsolt. Balogh végül engedett, mert féltette az állását. 2009-ben újra elővette a cég ügyét, de Horváth Éva, Hagyó volt kommunikációs tanácsadója közölte vele, ne törődjön azzal, semmi köze hozzá. Szalainé Szilágyi Eleonóra korábbi humánpolitikai igazgató végkielégítése ügyében Balogh elismerte, hogy a visszafoglalkoztatási szerződést megbízott vezérigazgatóként ő írta alá, de állítása szerint nem tudta, hogy akkorra már Szalainé végkielégítést kapott. Balogh szerint megbízott vezérigazgatósága alatt még sűrűbben kellett egyeztetnie Horváth Éván keresztül Hagyóval minden apró döntésről. Hagyó később közölte vele, hogy ezentúl konkrét utasításokat fog adni, és éves tagdíjat kell fizetnie.

Készpénzben kellett pénzt vinnie Hagyónak, körülbelül hetvenmillió forintot adott oda neki: „Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget”. Balogh szerint a pénzt a BKV-közeli cégektől szerezték a Hagyóhoz közel álló vezetők. Később egy találkozójukon jelen volt Mesterházy Ernő és Tóthfalusi György, a BKV igazgatóságának akkori elnöke is, ahol Hagyó azt mondta, Baloghnak ezentúl Tóthfalusi utasításait is teljesítenie kell. „Tudtam, hogy amiatt a bizonyos első eset miatt zsarolható vagyok, és kezdtem látni, milyen összetett pénzbehajtó szervezettel van dolgom” - mondta Balogh, hozzátéve, ő nem kapott a pénzből. Állítása szerint azért nem fordult a hatóságokhoz, „mert gyenge akaratú és gyáva voltam”.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az énekes madár vádalkut kötött. Hagyó hogy-hogy még szabadlábon?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés