Koronavírus: elfogynak a szájmaszkok a magyar patikákból

2020. január 30. 14:17
Kígyó Patika, Lőrinci Megoldás Gyógyszertár, Szabina Patika, Belvárosi Gyógyszertár a Szervita téren, XVIII. kerületi Béke téri patika – csak néhány azok közül a gyógyszertárak közül, ahol szerdán délután egyetlen szájmaszkot sem lehetett vásárolni. Nemcsak a gyógyszertárak, hanem a hazai patikák fő beszállítójának, a Hungaropharmának a készlete is kifogyott.

„Nincs és teljesen felesleges keresgélni, sehol nem fog kapni. Szinte minden patika ajtajára ki van írva, hogy nincsen szájmaszk, a kínaiak felvásárolták, amíg lehetett, ötvenesével, százasával vették. A nagykereskedés is teljesen kifogyott” – ezt a választ kaptuk, amikor felhívtuk a Károly körúton található Madách Gyógyszertárat, hogy lehet-e náluk szájmaszkot vásárolni. Az információ birtokában a Mandiner felkereste Dr. Feller Antalt, a Hungaropharma vezérigazgatóját. 

A Hungaropharmától nem kínaiak vásárolnak, hanem magyar gyógyszertárak, így azt az információt, miszerint kínaiak vásárolták volna fel a szájmaszkokat, kifejezetten tagadni tudom” – nyilatkozta lapunknak a cég első embere. Feller azt is hozzátette,

készleteik kedden valóban elfogytak,

azokat kiszállították a hazai gyógyszertáraknak szerte az országban. A szájmaszkkészletet próbálják folyamatosan utántölteni.

Arról, hogy kik vásároltak a gyógyszertárakban, természetesen Feller Antal nem tudott minket tájékoztatni, de mint mondja, „feltehetően magyar állampolgárok”. A Hungaropharmán kívül más nagykereskedők is forgalmaznak maszkokat. 

A Hungaropharma Feller elmondása szerint azt tudja tenni, hogy a Magyarországon lévő forgalmazóktól és gyártóktól vásárolnak – hogy ők milyen sebességgel tudják pótolni készleteiket, arról nincs tudomása. Megnyugtatott: a tegnapi rendeléseik nagy részét visszaigazolták, azt, hogy ennek kiszállítása mikor történik meg, pontosan nem lehet tudni. Feller szerint várhatóan néhány napon belül lehet számítani a szállítmányra. Azt nem tudta viszont megmondani, mennyi szájmaszk érkezik, mert a rendelés visszaigazolása és a ténylegesen kiszállított szájmaszkok száma eltérhet. Azt viszont elmondta, hogy az elmúlt egy héten belül százezernél több maszk fogyott el, vagyis százezernél több maszkot szállítottak ki hazai gyógyszertárakba. 

„Húszszorosa fogyott a téli hónapokban megszokott mennyiségnek, a nagykereskedésekben is elfogyott a készlet"

– mondta a Mandinernek a budapesti Kossuth Lajos téren található Kígyó Gyógyszertár patikusa.

A vásárlóközönség a gyógyszertári dolgozó elmondása szerint vegyes volt, kínaiak, külföldiek, magyarok, egyaránt vitték. Arra a kérdésünkre, hogy vitték-e a terméket ötven vagy százasával, azt válaszolta, nagyobb mennyiségű szájmaszkot egyszerre nem adtak el, igyekeztek elosztani a készletüket, mert látták, hogy nagy mennyiségre van igény. „A dobozokon az látszik, a termék kínai gyártmány, nem tudom, hogy mi várható” – tette még hozzá.

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem gond, kell rendelni Kínából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés