Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

2023. május 26. 11:07
„Nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb az egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni” – fogalmaz Varga Csaba magyar rekorder hegymászó.

Megszólalt Suhajda Szilárd expedíciójáról Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki magyar rekorderként már öt nyolcezres hegycsúcsra is feljutott. Az alpinista a legutóbbi két Himalája-expedíciója során nem járt sikerrel. 2021-ben a Mount Everestről tért vissza a nélkül, hogy egyáltalán megkísérelte volna a csúcstámadást, tavaly pedig kétszer is visszafordult a Kancsendzöngáról – írja a Magyar Nemzet.

Friss információ: már mentőcsapatok keresik a Mount Everesten Suhajda Szilárdot

 

„Megértem Szilárdot. Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé. Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni. Én sem az Everesten, sem a Kancsendzöngán nem jutottam eddig.

A beszámolók szerint Szilárd jól érezte magát, nyilván azt gondolta, hogy túl van a nehezén, meg tudja csinálni

– válaszolt a Magyar Nemzet kérdésre Varga Csaba. Hozzátette: „nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé” – fogalmazott a hegymászó.

„Nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb az egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni, ezt csak rövid ideig lehet elviselni.

Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó”

– jegyezte meg a nagyváradi hegymászó. Mint a lap írja, Varga sem akar hiú ábrándokat kelteni, pontosan tudja, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb az esély arra, hogy Suhajda Szilárd élve kerüljön le a hegyről. „Mindenképpen lehozzák a hegyről. Bízzunk benne, hogy életben lesz, amikor rátalálnak, s oxigénpalackkal, injekcióval tudnak javítani az állapotán” – fogalmazott az alpinista.

Nem csak Suhajdát keresik - a magyar hegymászón kívül négyen is eltűntek

Nyitókép: Facebook

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki profi az nem viselkedik amatőr módon soha. A profiság első szabálya: ismerem a határaimat.

Micsoda nap! Kivételesen egyetértek veled.

Mondja ezt egy minden normalitást fikázó agyhalott!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés