Közel egymillió vadászgépalkatrészt nem talál a Pentagon

2023. május 26. 8:19
Az amerikai hadsereg 85 millió dollár értékű F-35-öshöz készült pótalkatrészről nem tud elszámolni, de kiderült az is: az amerikai F-35-ös flottának csak mintegy 30 százaléka van „teljesen bevethető” állapotban egy adott napon.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (DOD) nem tudott elszámolni az F-35 Lightning II vadászrepülőgépéhez tartozó mintegy 1 millió pótalkatrészről – állapította a Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatal (GAO) felülvizsgálata

Ezekkel az alkatrészekkel nem tud elszámolni a Pentagon

Az elveszett alkatrészek, amelyek között olyan tételek vannak, mint csavarok, gumiabroncsok és futóművek, mintegy 85 millió dollár értékűek. A jelentés szerint a Pentagon a veszteségek mindössze 2 százalékának körülményeit vizsgálta ki.

A pótalkatrészeket különböző raktárakban tárolják világszerte, hogy az F-35-ös repülőgépet megvásároló szövetséges nemzetek felhasználhassák azokat, ez megnehezíti a készletek nyilvántartását. 

A GAO szerint az F-35-ös programnak nincs kidolgozott eljárása, amellyel a veszteségeket követnék, így a gépet gyártó

Lockheed Martin nem jelentette több mint 900 ezer pótalkatrész „eltűnését”.

A hivatal az alkatrészveszteségekért részben azt okolta, hogy a Pentagon nem felügyelte megfelelően a minisztérium és az alvállalkozók által kezelt alkatrészeket. A minisztérium tisztviselői és a vállalatok nem jutottak megállapodásra arról, hogy az alkatrészeket a kormány által biztosított tulajdonként kell-e kategorizálni, ez pedig akadályozza a készletek megfelelő nyomon követését. 

A GAO jelentése újabb fekete folt az 1,7 ezermillárd dollárba kerülő F-35 programban, amelyet már korábban is számos  probléma sújtott, legutóbb tavaly márciusban  világszerte vissza kellett hívni a gépeket egy műszaki hiba miatt. Ráadásul egy vizsgálat nemrég azt is kiderítette, hogy

az amerikai F-35-ös flottának csak mintegy 30 százaléka van „teljesen bevethető” állapotban

egy adott napon.

***

 

Nyitókép: defenceimagery.mod.uk

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy már orosz szakértők vizsgálják az alkatrészeket?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés