Alig tudnak az egyházak az emberek problémáihoz kapcsolódni

2023. május 26. 9:19

Hodász András
Index
Mostanra vesztettük el végleg azt a hitelességet, amit a kommunista rendszer vértanúi küzdöttek ki nekünk.

„Érdekes eredményeket közölt egy nemzetközi közvélemény-kutatás. Az Ipsos Religion 2023 című felmérés arra jutott, hogy a magyarok 62 százaléka vallja magát vallásosnak, ezzel a megtisztelő harmadik helyet szerezve meg Európában Lengyelország (76 százalék) és Olaszország (70 százalék) mögött, ám furcsa módon a rendszeresen templomba járók számát tekintve viszont igencsak a lista végén kullogunk, a magunk 11 százalékával. Ráadásul például a megkérdezett magyaroknak csupán 34 százaléka hisz a mennyország létezésében, ami azért is lesújtó eredmény, mert ez mégiscsak az egyik legfontosabb eleme lenne a hitünknek. 

A történelmi egyházak az elmúlt évtizedekben minden jel szerint fokozatosan vesztik el a tagjaikat. Úgy tűnik, egyre kevésbé tudjuk meggyőzni az embereket, hogy érdemes eljönniük a templomainkba. Márpedig a hitnek mindig is volt közösségi dimenziója, ráadásul nem árt, ha van egy hozzáértő lelkipásztor, akinek az útmutatásaira támaszkodhatunk. Nem tudjuk, hogy milyen okok lehetnek a fenti, megdöbbentő számok mögött. Isten igen, egyház nem? Vagy Isten igen, politika nem? Talán igaz lehet az a sokat emlegetett kritika, hogy az egyházak nehezen tudnak kapcsolódni az emberek mindennapi problémáihoz, ezt mutatja, hogy a mostani válságos időszakban nagyítóval kell keresni azokat a kezdeményezéseket, amelyek a válság tüneteinek enyhítését célozzák. Talán abban is lehet valami, hogy

Mostanra vesztettük el végleg azt a hitelességet, amit a kommunista rendszer vértanúi küzdöttek ki nekünk. A botrányok rossz kezelése, a politikának való túlzott megfelelés, egyik sem hitelességjavító tényező.

 Kétségkívül a kommunikáció esetlegessége és belterjessége sem segít ezen a helyzeten. Megvannak ugyanis a felületeink a hívők eléréséhez, de alig találni olyan online vagy offline egyházi felületet, ami kifejezetten a nem hívőket szólítja meg. Bármi is az ok, tény, hogy ha az egyházak nem kezdenek sürgősen valamit ezzel a helyzettel, lassan tényleg nem marad senki, aki miatt érdemes lenne a templomokat felújítani.”

A Hodász-sztori - Papnak lenni mégsem frankó?

Nyitókép: YouTube-képernyőfotó

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hodász úgy beszél, mint egy teológiai analfabéta! Az a tény ugyanis, hogy az egyházak lelkipásztori tevékenysége hagy kívánnivalót, még nem semmisíti meg azt a sokkal nagyobb és lényegesebb tényt, hogy az egyház Krisztussal VALÓS közösségben él. A kilépett Hodásznak amúgy sincs már joga a partvonalról bekiabálni: nézz magadba, tetszettél volna jobban dolgozni kedves Hodász úr, ex-pap!

Namost, az a helyzet, hogy nem olyan könnyű hazudni, mint hiszed. A Fülöp-szigetek második hivatalos nyelve a tagalog után az angol. Európában filippínóknak angol nyelvű miséket szokás tartani. Szóval sajnos megbuktál a tényellenőrzésen.

Az elbocsátott légió tisztjei beszéltek így Hegedűs Andrásról 1980-ban.

Ti is pont olyanok vagytok, mint az ÁVO-sok.

Ez már nem az ő dolga. Ő a hívei előtt hagyta el a templomot.
A szégyenérzetet, mint olyat, ismeri vajon?

De aszongya, folyamatosan beszél spanyolul. Akkor csak fölismeri a keveréknyelvet, nem? Ezt sajna sehogysem lehet kimagyarázni :-)

Amúgy gondolod, hogy az 1% az nem beszél csak spanyolul, és aki Európába jön közülük, az veri az asztalt a spanyol nyelvű miséérét? Meglehet. De az sem kizárt, hogy olvtársunk hazudott. Melyikhez rendelnél nagyobb valószínűséget?

Te pedig Hodász András pár napja vesztetted el teljes mértékben a hitelességedet.
Vizet prédikáltál és bort iszol!!!!
Amig pap voltál, folyamatosan a szüzességünk megtartásáról beszéltél a házasságkötésig.
Kadarkai Endrénél május elején azt mondtad, hogy februárban kiléptél és már van párod, akit szeretsz és ő is szeret. Elszoktatok menni pár napra. Nyilván nem vesztek ki külön szobát.
Az Ötben pedig azt, hogy a papi hivatásból és ezzel a cölibátusból is kiléptél.
Kb, 1 hónapja van párod és máris összefeküdtél vele. Tőlünk pedig elvártad, hogy évekig járkáljunk a párunkkal kézen fogva, egy csók és más semmi.
Na ezért vagy hiteltelen Hodász András.

Bocsánatot mikor fogsz kérni azoktól a fiatal felnőtt pároktól, akik feszengve gyónták meg neked, hogy szexuális kapcsolatuk van a párjukkal?

Azt, hogy a Fülöp-Szigetek hivatalos nyelvei a tagalog és az angol, te meg spanyol nyelvű szentmiséről álmodoztál filippínóknak, történetesen tudom. Ezek ún. "tények". Amelyekkel sajna hadilábon állsz.

Annyiban elégedett vagyok, hogy ezek szerint nem hazudtál, csak baromi tájékozatlan vagy. Ezt írtad: "ahol a helyi filippinó közösség szokott misézni", majd hogy "a mise spanyolul van".

A valóság az lehet, hogy van ott egy plébánia, ahol vasárnaponként három mise van (nem rossz, nálunk pl. négy, az nem olyan sokkal több), abból kettő angol nyelvű, a filippínók nyilvánvalóan oda járnak, merthogy spanyolul nem tudnak, a harmadik spanyol nyelvű az arra élő hispánok kedvéért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés