Svédország engedélyezheti az ukrán pilótáknak, hogy teszteljék a svéd Gripeneket

2023. május 25. 20:06
A gyakorlatban ez tesztrepüléseket, repülőgép-szimulátorok kipróbálását és a vadászrepülőgépek földi irányítórendszereinek a tanulmányozását jelentené.

Svédország vizsgálja annak lehetőségét, hogy néhány kiválasztott ukrán vadászpilóta tesztrepülést végezhessen a skandináv ország Gripen vadászrepülőgépeivel – jelentette be Pal Henning Jonson svéd védelmi miniszter a TV4 svéd televíziós csatorna csütörtöki adásában. A tárcavezető azonban azt a korábbi bejelentést is megismételte: Stockholm jelenleg nem tervezi, hogy Gripen vadászgépei közül akár egyet is Kijevnek küldjön, mert mind a hat vadászrepülőgép-hadosztályára szüksége van Svédország területének védelme érdekében.

„Ez a mostani ügy arról szól, hogy az ukránok többször kérték, hogy kipróbálhassanak különféle típusú - Tornado, F-16-os és Gripen - vadászrepülőgépeket, hogy tesztelni tudják mindazokat a típusokat és rendszereket, amelyeket mi is és más országok is működtetnek” – fogalmazott Jonson. 

Most azt a lehetőséget mérlegeljük, hogy az ukránok tesztelhessék a Gripenjeinket”

– tette hozzá.

Egy ilyen katonai együttműködési kezdeményezés a gyakorlatban tesztrepüléseket, repülőgép-szimulátorok kipróbálását és a vadászrepülőgépek földi irányítórendszereinek a tanulmányozását jelentené. „Ehhez további döntésekre van szükség mind az ukrán, mind a svéd oldalon” – tette hozzá a svéd védelmi miniszter.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés