Nem lehet majd a szőnyeg alá söpörni a cégen belüli visszaéléseket

2023. május 24. 22:00
A panasztörvény alapján a vállalatoknak külön rendszert kell majd kiépíteniük az év végéig, a bejelentések fogadására és kezelésére.

Módosítva fogadta el az Országgyűlés kedden az eredetileg áprilisban megszavazott, “A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényt”, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a Háznak.

A jogszabályból kikerült az államfő által kifogásolt passzus, amely lehetővé tette volna, hogy

a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel tegyen valaki bejelentést.

Uniós tiltakozás

Az ominózus rész kapcsán az Európai Parlament öt frakciója levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben aggályaikat fejezték ki a törvény miatt.

A Zöldek, az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a Renew és az Európai Baloldal képviselőcsoportok vezetői szerint a törvény lehetővé tenné az állampolgárok számára, hogy bejelentést tegyenek a magyar életmóddal és az alaptörvénnyel ellentétes tevékenységekről, ami magában foglalja a „házasság és a család alkotmányosan elismert szerepét" sértő tevékenységeket. 

úgy vélik a rendelkezések, ha megvalósulnak,

komoly veszélyt jelentenek az LMBTIQ-emberek jogaira és a véleménynyilvánítás szabadságára.

Novák Katalin a törvény visszaküldését azzal indokolta, hogy az uniós irányelv átültetését célzó törvény rendszerében „idegen test" az a fejezet, amely az alaptörvényben foglalt értékek és jogok nagyobb védelmét célozná.

Azt írta: a fejezet az elnevezésével szemben nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét, mivel nem abból indul ki, hogy ezek az értékek nemzeti egyetértés tárgyát képezik. Mindehhez ráadásul az irányelv kifogásolható eszköztárát használja.

Az ajándékokkal is vigyázni kell majd

A kedden megszavazott törvény gyakorlatilag a vonatkozó uniós irányelv átültetése. Lehetőséget ad a magánszféra és a közszféra (állami szervek, önkormányzatok) dolgozói számára a munkahelyi visszaélések névvel, vagy anonim módon történő bejelentésére. A rendszerben jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre vagy mulasztásra illetve egyéb visszaélésre vonatkozó információt lehet megosztani, szóban, írásban vagy személyesen. Egyes értelmezések szerint akár az üzleti ajándék elfogadása is ide tartozik vagy egy állásra jelentkező etnikai hovatartozása miatti elutasítása.

A törvényjavaslat előírja a 250 fő feletti cégek számára a visszaélés-bejelentő rendszer létrehozását. Erre hatvan nap türelmi időt kapnak, de legkésőbb december 17-ig a rendszert meg kell alkotni.

A törvény alapján igen széles a bejelentésre jogosultak köre, így

bejelentést tehet akár a cégtulajdonos, de a munkavállalók mellett céggel szerződésben álló alvállalkozó sőt gyakornok is.

A rendszer kezelését mindenhol egy erre kijelölt személynek kell végeznie, akinek harminc napon belül ki kell vizsgálnia a bejelentésben foglaltakat.

Nyitókép: Getty Images

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés