Csengtu, a másik világ

2023. május 30. 15:00
Csisztu Zsuzsa
Ha a látás tapasztalás, a tapasztalás pedig részben megértés, akkor közelről látva a Délnyugat-Kínában fekvő Csengtu várost, a legkevesebb, amit tehetünk, hogy gyökeresen újragondoljuk mindazt, amit eddig Kínáról hittünk. Úti beszámoló az augusztus elején nyári egyetemi világjátékokat rendező, 21 millió lakosú városból.

Peking és Sanghaj. Esetleg az utóbbi években Vuhan. Körül­belül eddig jutnánk a legtöbben, ha kínai nagyvárosok felsorolására kérnének, s az egyetlen mentsége az embernek, hogy a kínaiak java része sem járt még a Délnyugat-Kínában, Szecsuan tartományban fekvő, Kr. e. 311-ben alapított, roppant gazdag történelmű Csengtuban, nemhogy az egyszeri utazó. A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) alelnökeként kaptam meghívást a városba, amely július 28-ától augusztus 8-áig ad otthont a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett nyári egyetemi világjátékoknak, vagy ahogy lánykori nevén jobban ismerik, Universiadénak. Nem titok, hogy a város és a tartomány is szeretne felkerülni a sport világtérképére. A látottak alapján fel fog. Nem is sokára.

Fotó: Shutterstock, Csisztu Zsuzsa

Csengtu kétszeresen is megszenvedte a koronavírus miatti lezárásokat, hiszen ezt a világeseményt 2021-re tervezték, de a tavalyra módosított dátumot is el kellett tolniuk a szervezőknek egy évvel a nem lanyhuló járvány miatt. A rendezvény emiatt is Chengdu 2021 néven fut majd a nemzetközi médiában. A szervezők azonban nem töltötték tétlenül az előző két évet. Döbbenetes sportinfrastruktúra-fejlesztésbe fogtak, amelyet közelről megmutattak a nemzetközi sajtó képviselőinek. Olyanoknak is, aki láttak már néhány téli és nyári multisporteseményt, elsősorban olimpiát közelről. Egyöntetűen az volt a vélemény, hogy olimpiaszintű sportparkokkal, esemény-, verseny- és edzéshelyszínekkel, tökéletes médiakiszolgálással és szerethető, barátságos, zöld környezettel várják a 21 milliós megapoliszban a 18 sportág egyetemi-főiskolai jogviszonnyal rendelkező sportolóit. A torna, úszás, tollaslabda, atlétika, vívás, asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, dzsúdó, íjászat, vízilabda, tekvandó, műugrás, tenisz, ritmikus gimnasztika, vusu, lövészsport és evezés olimpiai szabályok alapján lebonyolítandó versenyszámaiban 269 aranyérmet osztanak ki a versenyzők között, vagyis az esemény valóban egy miniolimpia érzetét keltheti a résztvevőkben.

Nyitókép: Shutterstock

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés