Botrány: erdélyi magyar zarándokokat vegzáltak a horvát határőrök, elkobozták a kegytárgyaikat, várakoztatták őket, bírságot is kaptak

2023. április 1. 5:58
„Úgy bántak velünk, mint valami bűnözőkkel” – mondta az egyik zarándok. Időközben reagált az esetre a budapesti horvát nagykövetség.

Vérforraló jelenetsor játszódott le a horvát-bosnyák határon: négy óráig várakoztatták a Hargita megyei Korond település 63 zarándokát (köztük a falu polgármesterét, alpolgármesterét, plébánosát és kántorát), mivel azok a bosznia-hercegovinai Medjugorjéban jártak, ahol – ismert Mária-zarándokhely lévén – különböző kegytárgyakat, karkötőket, köveket, rózsafüzért, a helyi plébániának pedig szentségtartót és oltárterítőt vásároltak – számolt be a Magyar Jelen.

A visszaúton hazafelé a horvát határőrök megállították a buszukat, s négy órán át várakoztatták a főként idősekből álló csapatot. 

A bosnyák-horvát határ bosnyák oldalán semmi probléma sem volt, a horvát oldalon viszont úgy bántak velünk, mint valami bűnözőkkel”

– hangsúlyozta az egyik zarándok. Hozzátette, hogy a buszukat tüzetesen átvizsgálták, az idős utasokat leszállították, négy órán keresztül mosdóba sem mehetett el senki, a busz csomagterébe elhelyezett kegytárgyakat pedig elkobozták. „A buszsofőrnek átnyújtott határozat szerint csempészést követtünk el, s ott, a helyszínen 800 euró bírságot is ki kellett fizetnünk” – mesélte.

Reagált a horvát nagykövetség

A budapesti horvát nagykövetség közölte a Magyar Jelennel, hogy a csempészés miatt megbírságolt magyar buszsofőrnek lehetősége van új eljárást kezdeményeznie, az elkobzott kegytárgyakkal kapcsolatban viszont nem válaszoltak.

Mint írták, „mivel a bejelentő (buszsofőr) elmulasztotta a vámhivatal munkatársainak bejelenteni az összes árut, amit járművében szállított, a vámhivatal munkatársai részletes vizsgálatnak vettették alá a járművet, melynek során abban a rakodótérben, amely nem az utasok által szállított áru elhelyezésére szolgál, az ú.n. »bunkerben«, bizonyos árucikkeket találtak (képeket, kegyszobrokat és hasonló tárgyakat).”

A kegytárgyakat kereskedelmi árunak minősítették,

legalábbis ezt közölte a nagykövetség, arra hivatkozva, hogy a buszsofőr és a vámosok nyelvi akadályok miatt nem értették meg egymást. A zágrábi magyar nagykövetség azt jelezte, hogy a Vatikán horvátországi nunciusa is közbenjár azért, hogy az erdélyi magyar zarándokok visszakaphassák a tulajdonukat képező kegytárgyakat.

Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Csoda Medjugorjéban - magyar fiataloknak jelent meg a Szűzanya (VIDEÓ)

Összesen 218 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egész ügy botrány.
Ezeknek kellett a schengeni övezet, meg a kalasnyikov.

Minden elismerésem azért, ahogyan naponta felveszed a kesztyűt a sok buta tájékozatlan, gyökértelen, nemzeti-vallási-kulturális identitás nélküli, hazaáruló - szóval széles a skála -kommentelővel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés