Padlógázzal az eszkaláció irányába? Nyugaton kiképzett, nyugati fegyverekkel felszerelt ukrán katonák érkezhetnek most a frontra

2023. március 31. 5:30
Írta: Nagy Gábor
Kijev nem titkolt célja, hogy visszaállítsa Ukrajna 1991-es határait.

Több sajtóhír is napvilágot látott a napokban annak nyomán, hogy egyes nyugati országokban befejeződött az ukrán fegyveres erők kiképzése.

Őket és az ugyancsak nyugatról érkező harceszközöket, fegyvereket a következő időszakban esedékes ellenoffenzívában vetné be a kijevi vezetés.

Kijev nem titkolt célja, hogy visszaállítsa Ukrajna 1991-es határait.

 

Zelenszkij tanácsadója: Vissza kell térnünk az 1991-es határokhoz

 

Kiképzéseken, átképzéseken esnek át az ukrán katonák

Még a múlt héten jelentkezett a tengeren túlról egy kisebb riporttal a Voice of America, amely arról szólt, hogy a tervezettnél gyorsabban sikerült 65 ukrán katonát kiképezni a Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésére az Oklahomában található Fort Sill bázison.

A Patriot a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere; 150 kilométeres hatósugáron belül képes detektálni és likvidálni az ellenséges objektumokat, akár 20 kilométeres magasságban. Az Egyesült Államokból egy, de Németországból és Hollandiából is 1-1 egység érkezik majd Ukrajnába, amelyek a Pentagon várakozásai szerint heteken belül akár rendszerbe is állhatnak.

Egy másik amerikai hírcsatorna, a CNN arról közölt hosszabb írást minap, hogy miként segítik amerikai katonák ukrán társaikat Németországban. Ezúttal nem pusztán katonai, hanem orvosi képzésben vettek, vesznek részt az ukrán katonák.

Az Egyesült Királyságban azonban továbbra is a fegyveres erők kiképzésén volt és van a hangsúly. Épp hétfőn számolt be arról a The Guardian, hogy befejezték az ukrán katonák egy csoportjának átképzését a náluk rendszeresített Challanger 2-es típusú tankokra a Dorset megyében található Bovington Campben.

A Challanger 2-t jelenleg a világ negyedik legjobb tankjának tartja a szaksajtó; előtte csupán az Abrams, a Black Panther és a Leopard 2-es található. Az ukránok az Abramsekből és a Leopardokból is kapnak.

Rishi Sunak brit kormányfő januárban jelentette be, hogy az Egyesült Királyság tizennégy darab Challanger 2-essel segíti Kijevet Moszkvával szemben. (De küldenek még 20 darab FV 432 [Bulldog] típusú csapatszállítót, illetve 30 darab AS–90 típusú önjáró löveget.)

A kiképzésről egyébként egy rövid (dokumentum)film készült. Íme:

 

DOCUMENTARY: British Army Trains Ukrainian Tank Crews on Challenger 2

 

Mint az ausztrál hadsereg közösségi oldaláról úgyszintén a napokban kiderült: ausztrál katonák is tréningezik ukrán társaikat.

Nyitókép: ANDREW MATTHEWS / POOL / AFP

 

***

 

Összesen 179 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bocs. Pluszt akartam.
Soha nem lesz vége......

Te mi a faszról beszélsz?

Mintha most egy kicsit túltolta volna....
Az usa-ban csökken a háborút támogatók száma.

Na igen.

Ciprus?
Szerbia?
Jugoszlávia?
Kína?
Jemen?
Szudán?
Szomália?
Etiópia?
Folytathatjuk a végtelenségig...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés