Feleslegesen végez milliárdos beruházást egy DK-s kerület

2023. március 31. 11:20
Hárommilliárd forintból újítanák fel az Üllői utat, de valószínűleg pár év múlva újra kell majd csinálni az egészet.

A XVIII. kerületi önkormányzat bevállalta a főváros helyett az Üllői út kátyúinak rendberakását. Arra viszont már nem lesz pénz, hogy a százötven éves vízvezetékhez hozzányúljanak, így értelmét vesztheti a közel hárommilliárd forintos beruházás.

A Világgazdaság szerint az Üllői út helyre rakása jó kampányfogásnak bizonyul, ám kockázatos döntés az adófizetők pénzét erre fordítan.

A rossz csövek miatt pár év múlva valószínűleg újra kell majd burkolni az utat. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy az építkezés alatt forgalombiztonsági beavatkozásokra is szükség lesz.

Szaniszló Sándor, a kerület DK-s polgármestere YouTube-on jelentette be, hogy a felújítási munkálatok április 24-én fognak kezdődni.

Az Üllői út felújításának szükségessége régóta terítéken van. 2021 decemberében a választás előtt erősödő kampányígéretek sűrűjében maga Karácsony Gergely főpolgármester beszélt 2022 elején kezdődő felújításról. Májusban viszont még mindig nem történt előrelépés. Akkor a DK-s polgármester még azt mondta, mindenképp szükséges kicserélni a főútvonal alatt haladó nagynyomású vízvezetékeket, most viszont úgy tűnik, erre nem lesz lehetőség.

„A mai napon is azzal küzdöttünk, hogy elmagyarázzuk: mi nem akarjuk, hogy kétszázhetvenvalahány helyszínen átfúrja a vízművek az utat, nem akarjuk, hogy újravegyük a teljes faállomány sorsát, nem akarjuk a villamossíneket középre hozni, nem akarunk bringasávot sem. Azt mondjuk, hogy marassuk fel, aszfaltozzuk le, fessük fel, és akkor nyolc-tíz évig mindenki használhatja az Üllői utat úgy, ahogy azt már legalább tizenöt éve megérdemelnék a kerületiek” – mondta a polgármester decemberben, aki elég csúnya kritikát fogalmazott meg Budapest gazdálkodását illetően, mondván,

Pestszentlőrinc jobban bánt a forrásaival, ezért lesz pénze felújítani az Üllői utat a Fővárosi Önkormányzat helyett. 

Ez azt jelenti, hogy a közel 3 milliárd forintos beruházás bármennyire is hiánypótló konzerválna egy veszélyes állapotot – írja a Világgazdaság, hozzáteszik, arról nem is beszélve, hogy ez nem a kerület, hanem a főváros feladata lenne.

Mindez annak tükrében pláne érdekes, hogy a felújításra szánt 3 milliárd forint 50 százalékkal több, mint amennyi pénzt Budapest útfelújításra tervez fordítani 2023-ban.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés