Ezt a demencia elleni étrendet követheti, ha csökkentené a betegség kockázatát

2023. március 31. 12:55
Egy friss tanulmány szerint a mediterrán étrend 23 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: 2021-ben egy nemzetközi kutatócsoport új algoritmust dolgozott ki a demencia diagnosztizálására. A felgyorsult eljárással az orvosok gyorsabban állapíthatják meg a pontos diagnózist és készíthetnek cselekvési tervet.

Megírtuk azt is, hogy Bruce Willis családja egy február közepén kiadott közleményben erősítette meg, hogy a 67 éves világhírű színész frontotemporális demenciában szenved. A Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas színésznél 2022 tavaszán diagnosztizáltak afáziát, mely beszédproblémákat okozott nála. A család a sok szeretetért legmélyebb háláját fejezte ki a rajongóknak. „Jelenleg nincs kezelés a betegségre, ám reméljük, hogy a következő években ez változhat” – írták.

A mediterrán diéta egy új hatása – csökkentheti a demenciát

A növényekben és tenger gyümölcseiben gazdag mediterrán étrend segíthet elkerülni a demenciát – derül ki egy új tanulmányból, amelyhez kapcsolódóan több mint 60 000 idős embert követtek nyomon kilenc éven keresztül – írta meg a psychiatrist.com.

lap egyik kapcsolódó cikke szerint a mediterrán étrend sok gyümölcsöt, zöldséget és egészséges zsírokat tartalmaz, miközben korlátozza a cukrot, a nátriumot és a feldolgozott élelmiszereket.

A portál hasábjain megjelent cikk rámutat:

a tanulmány szerint a mediterrán étrend akár 23 százalékkal is csökkentheti a demencia kockázatát, még a betegségre genetikai hajlammal rendelkezők körében is.

A kutatók ugyanis azt találták, hogy azok, akik a leginkább ragaszkodtak a „mediterrán diétához”, 23 százalékkal csökkentették a demencia kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik kevésbé ragaszkodtak ahhoz.

Mennyire hatásos a mediterrán táplálkozás?

„A jó hír a tanulmányból az, hogy a jobb étrend még a magasabb genetikai kockázattal rendelkezők esetében is csökkenti a demencia kialakulásának valószínűségét” – fogalmazott a tanulmány szerzője, John Mathers, a Newcastle Egyetem humán táplálkozástudományi professzora. „Bár több kutatásra van szükség ezen a területen, ez megerősíti azt a közegészségügyi üzenetet, hogy egy mediterrán-jellegű étrend mindannyiunknak segíthet csökkenteni a demencia kockázatát” – tette hozzá.

A tanulmány ugyanakkor megállapította azt is, hogy a demenciára való genetikai hajlam együtt jár a kognitív hanyatlás megnövekedett kockázatával. Így az étrendtől függetlenül a magasabb genetikai hajlamú egyéneknél nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia is. Így

noha az egészséges étrend követése okos stratégia volt a kogníció megőrzésében, ez csak az egyik tényező a demencia kockázatának teljes egyenletében.

A psychiatrist.com hasábjain megjlent teljes cikket a tanulmánnyal kapcsolatban ide kattintva olvashatja.

 

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: Galina Afanaseva from Pixabay

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A görög, olasz, spanyol, portugál fasizmusokat is a demencia hiánya okozta. Csak a demens országok letörték őket irigységből..

A magyar mentalitás...BASE FM rádió...ettem, ittam, bas---tam, leszarom, leszarom, leszarom, leszarom, nyomom, ahogy akarom.....s az alternatíva, meg kell nézni a születéskor várható élettartamot az olaszoknál....az étkezés is intelligencia kérdése /is/. Jó, a pénz sem mindegy......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés