Romániában képeznek ki ukrán rohammentősöket

2023. március 30. 21:48
A programban mintegy kétszáz ukrán mentős vesz részt.

Megkezdődött az ukrán rohammentősök számára rendezett tanfolyam a román katasztrófavédelem (IGSU) marosvásárhelyi és nagyváradi kiképzőközpontjában – közölte csütörtökön közösségi oldalán az IGSU.

A programban 197 ukrán mentős vesz részt, akik Marosvásárhelyen egy hónapon keresztül a szakszerű elsősegélynyújtási alapképzésben vesznek részt, majd

négy napig az IGSU nagyváradi központjában taktikai képzésben részesülnek, harci bevetések közben végzett egészségügyi beavatkozásokra, mentőakciókra készítik fel őket.

Tavaly jött létre a megállapodás

Románia tavaly októberben állapodott meg a NATO Katasztrófareagálási Koordinációs Központjával (EADRCC) az ukrán rohammentősök alapképzését, illetve az ukrán mentősoktatók képzését célzó tanfolyamok megszervezéséről, miután Ukrajna nemzetközi segítséget kért közegészségügyi ellenállóképessége fejlesztéséhez. A 450 ezer eurós (171 millió forint) költségvetésű projekt költségeit a NATO vagyonkezelői alapjából fedezik, a marosvásárhelyi és nagyváradi képzést pedig Románia ingyenesen biztosítja – tudatta a román katasztrófavédelem.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

***

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés