Ungár Péter: Nincs olyan, amit magyar nyelven ki akarunk fejezni a woke szóval (VIDEÓ)

2023. március 30. 20:42
A Kontextus című műsorban Szilvay Gergely és Ungár Péter arra kereste a választ, hogy mit jelent valójában a woke kifejezés.

A Kontextus podcastben nemrég Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa és Ungár Péter, az LMP társelnöke volt Megadja Gábor vendége. A beszélgtés során arra keresték a választ, hogy mi a woke, és mennyire van hatással a magyar közéletre.

Szilvay Gergely a műsor legelején elmondta, hogy a woke kifejezés talán a 2010-es évek végéig, 2020-as évek elejéig semmi extra jelentéssel nem bírt. A BLM-tüntetések idején kezdték el használni „Légy éber!”, „Légy felvilágosult!” felkiáltásként.

„Az amerikai hatalmi viszonyokba beleivódott rasszizmus és minden egyéb fóbia, elnyomás elleni érzékenységet és küzdelmet jelenti”

magyarázta a Mandiner főmunkatársa. Szilvay hozzátette, hogy Elon Musk és stábja a Twitter központjában is talált „Stay woke!” feliratú pólókat, 2018-ban pedig több képviselő is feltűnt ilyen ruhadarabokban különböző felvonulásokon.

„Nincs politikai küzdelem a nyelven kívül”

Ungár Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy érdekes, hogy a woke-nak nincs magyar kifejezése. „Talán azért nem létezik, mert nincs olyan, amit magyar nyelven ki akarunk fejezni ezzel a szóval.” Majd azzal folytatta, hogy „az amerikai baloldalnak van egy olyan posztmodern fordulata egy ideje, ami arról szól, hogy a különböző egyenlőtlenségeket hogyan lehet egy rendszerbe szervezni.” Ungár azt is megjegyezte, hogy

a nyelvben akarják az amerikaiak megadni az egyenlőséget,

mert úgy vélik, „a nyelvnek teremtő ereje van. Nincs is politikai küzdelem a nyelven kívül, ezért kitalálták ezeket a nyelvi, hatalompolitikai dolgokat”.

„A woke nem a gender kérdéskörben gyökeredzik tematikailag”

Szilvay Gergely ezután hozzátete, hogy „a woke nem a gender kérdéskörben gyökeredzik tematikailag, hanem a rasszizmus témakörében”. Ezután rámutatott, hogy az 

„amerikai demokrata párt szélsőbaloldali szárnya jó ideje már a kisebbségek koalícióját igyekszik megalkotni”.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

 

 

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés