Az SZFE helyreigazításra szólítja fel az Indexet a Szász Jánosról szóló amerikai cikk fordítása miatt

2023. március 29. 19:48
A színművészeti egyetem szerint az index.hu félrefordította vagy szándékosan eltorzította Szász János szavait, azt a látszatot keltve, hogy a rendezőnek a származása miatt kellett elhagynia az SZFE-t.

Ahogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, a Washington Post riportot közölt Szász János egykori szfe-s oktatóról, amely szerint „a nagyrabecsült színházi és filmrendező Szász az ultranacionalista magyarországi rezsim elől menekült” az amerikai fővárosba. Ugyanitt azt is írták, „családjának egy része még Magyarországon él, így nem szívesen beszél arról, hogy miként kényszerítette a magyar kormány zaklatása őt szeretett hazájának elhagyására”.

Elutasítják Szász János antiszemitizmus-vádjait Vidnyánszkyék

Színház- és Filmművészeti Egyetem szerdán közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amelyet teljes terjedelmében alább olvashatnak:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem helyreigazítást kér az Index.hu hírportálon megjelent, Szász János filmrendező szavait idéző cikke miatt. Az SZFE volt oktatója, Szász János film- és színházrendező a napokban a The Washington Post-ban adott interjút. Az index.hu hírportál Szász Jánosnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemről történő távozásának okairól mondott szavait félrefordította vagy szándékosan eltorzította. Ennek következtében a cikk olyan látszatot keltett, mintha a filmrendezőnek vállalt származása miatt kellett volna elhagynia az intézményt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem határozottan visszautasítja, hogy akár Szász János, akár az index.hu cikkírója antiszemita megnyilvánulással hozza összefüggésbe az Egyetemet, annak közösségét vagy vezetését. Szász János 2021. január 12-én saját maga mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol a modellváltás utáni félévben még oktatott. Az intézmény elhagyására az egyetem vezetése őt nem kérte fel, távozási szándékáról elsőként a sajtóból értesült. Szász Jánost semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érte az SZFE részéről. Az SZFE elutasítja a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, hitet tesz az egyetemes és magyar kultúra értékeinek képviselete mellett és továbbra is teret biztosít a művészi sokszínűségnek. Színház- és Filmművészeti Egyetem.”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Washington Post: Szász János rendező az ultranacionalista magyar kormány elől menekült Washingtonba

A Washington Post online felülete riportot közölt Szász János rendezőről, aki az Egyesült Államokba költözése után első színházi bemutatójára készül Washingtonban. A cikk szerint „a nagyrabecsült színházi és filmrendező Szász az ultranacionalista magyarországi rezsim elől menekült" az amerikai fővárosba.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés