Van, amiben egyetértenek az oroszok és az ukránok

2023. március 29. 12:09
Egyiküknek sem tetszik a Nemzeti Olimpiai Bizottság döntése.

Orosz és ukrán részről is kritikával illették a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) keddi javaslatát, amely szerint az orosz és fehérorosz sportolók - semlegesként - visszatérhetnek a nemzetközi versenyekre. A semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, ha győznek, nem játsszák le nekik a himnuszukat.

Emellett csak akkor nevezhetnek, ha nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

A két ország azon versenyzőit és csapatait, akiknek, illetve amelyeknek bármilyen katonai kötődése van, továbbra is kizárják a viadalokról. Oroszország sportminisztere, Oleg Maticin embertelennek minősítette a NOB döntését.

A NOB ajánlása, amellyel külön csoportba sorolja az orosz sportolókat, jogellenes, a csapatsportokat tekintve pedig diszkriminatív”

– fogalmazott a politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a versenyzők évek óta az olimpiára készülnek..

A NOB végrehajtó bizottságának keddi ülése után Thomas Bach elnök hangsúlyozta: a 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatban még nem született hasonló tartalmú döntés, ezt későbbre halasztották. A NOB amellett is állást foglalt, hogy a két érintett országban továbbra se rendezzenek nemzetközi versenyeket, a két kormány képviseletében pedig ne hívjanak meg senkit a sporteseményekre.

Az ukránok korábbi bokszvilágbajnoka, Volodimir Klicsko is bírálta a NOB lépését. A Twitteren azt írta, ez a döntés beszennyezi az olimpia szellemiségét.

Olyan, mint maga a háború: ostobaság”

– írta a Twitteren a 47 éves sportember, s mellékelt egy fotót is, amelyen az 1996-os atlantai játékokon szerzett aranyérmével a nyakában látható.

Klicsko szerint Thomas Bach Oroszország érdekeit szolgálja, a semleges zászló pedig rossz zászló. A korábbi ökölvívó a háború kitörése óta a NOB elnökének egyik legnagyobb kritikusa.

Afrika támogatja Oroszország részvételét az olimpián

Az orosz és fehérorosz sportolók - a legtöbb sportágban - azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország Fehéroroszország támogatásával tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

Több ország ellenzi a NOB politikáját, szerintük csak akkor lehetne engedélyezni az érintettek szereplését, ha Oroszország beszünteti a háborút, továbbá Ukrajna visszakapja szuverenitását és területi integritását. Ha ez nem történik meg, és az oroszok, fehéroroszok mégis versenyezhetnének a 2024-es párizsi olimpián, akkor Ukrajna akár bojkottálhatja is a játékokat. Kedden 318 vívó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kifogásolják az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését, katasztrofális hibaként jellemezték, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) és a NOB fontolóra vette ezt.

A vasárnap zárult újdelhi női ökölvívó-világbajnokságot tucatnyi ország bojkottálta az orosz-fehérorosz jelenlét miatt. A világ más részein ugyanakkor - így Ázsiában, Dél-Amerikában és Óceániában - támogatják az oroszok és fehéroroszok visszatérését.

(MTI)

Nyitókép: Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés