Szerintem nem kellene itt megállniuk

2023. március 28. 19:05

Martin Ethelwolf
Facebook
A kihalófélben lévő britek most épp azzal kompenzálják a népirtásokkal tarkított történelmüket, hogy átírják Agatha Christie regényeit.

„Mint hírlik, a szigetországukban rekedt, és kihalófélben lévő britek most épp azzal kompenzálják a pár száz évig tartó, rabszolgakereskedelemmel és népirtásokkal tarkított történelmüket, hogy átírják Agatha Christie regényeit. Konkrétan a HarperCollins kiadó az »érzéketlen, sértő, etnikai hovatartozásra utaló«, illetve »egyes karakterek külső leírását tartalmazó« részeket törli, vagy átfogalmazza.

Szerintem nem kellene itt megállniuk, mert a félmunka rosszabb, mintha semmit nem tettek volna. A legérzéketlenebb, legsértőbb elem ezekben a regényekben a gyilkosság. Érzékenyítő módon, a biztonságos tér követelményeinek megfelelően az erőszakos regénybeli cselekményeket is ki kellene gyomlálni a szexista és rasszista karakterek, sztereotípiák, kifejezések és megfogalmazások mellett. Az ily módon megtisztított Agatha Christie könyvek csökkentett tartalma és terjedelme egyébként is korszerű módon elégítheti ki az egyre kevésbé olvasó fiatalabb generációk igényeit.”

A nyitóképet Farkas Attila Márton bocsátotta rendelkezésünkre; készítette: Chris Allan Tod

***

Christie-hiszti: sorra írják át a világhírű regényeket

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés