Természetesen lehet vitatni Horn Gyula életútját

2023. március 28. 12:07

Kunhalmi Ágnes
Facebook
Egy olyan politikustól kívánják megtagadni az elismerés e formáját, akit minden múltjával együtt követendő példának tekint a világ és Európa.

„A Fővárosi Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. Kerületben, ezért felhívásban szólította fel a Fővárosi Önkormányzatot, hogy nevezze át a sétányt.

Természetesen lehet vitatni Horn Gyula életútját, patikamérlegen méricskélni tetteit. Egy dolog azonban személyét illetően vitathatatlan, amelyet a világ, benne Európa világnézettől és politikai oldaltól függetlenül elismer: a vasfüggöny lebontásában való élenjáró szerepe, amely közvetve a berlini fal leomlásához, a két világrendszer megszűnéséhez és a demokratikus rendszerek létrejöttéhez vezetett Kelet-Közép-Európában. Ezért kapta meg a Károly rendet, ezért neveztek el közterületeket európai városokban róla, ezért van szobra, és ezért viseli előadóterem a nevét Brüsszelben, az Európai Parlament épületében.

Egy olyan magyar politikus személyétől kívánják e javaslattal megtagadni – tovább csonkítva a közös magyar múltat – az elismerés e formáját, akit minden múltjával együtt követendő példának tekint a világ és Európa, és aki a magyar választók akaratából a rendszerváltás után Magyarország miniszterelnöke volt.

Az MSZP felkéri a Fővárosi Közgyűlés többségét alkotó frakciókat, hogy utasítsák el a kormányhivatal törvényességi felhívását, és ezáltal erősítsék meg korábbi döntésüket!”

Kormányhivatal: jogszabálysértő a Fővárosi Közgyűlés Horn Gyula sétánnyal kapcsolatos döntése

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a magyar választók akaratából a rendszerváltás után Magyarország miniszterelnöke volt."
A választókat átverte: 3,60-as kenyér, privatizáció felülvizsgálata stb.
Dicső tettek: Bokros csomag, energiaipar privatizációja.
Az 1990-es "dicső tetteit" hazudozással ismertették el nyugaton, hátratólva Medgyessyt.
De ez mind mellékes, alapvető a törvény szövege.
Egy bizonyos szint felett lusztráció kellett volna.
Itt nem az iskolai osztályok KISZ titkárairól lett volna szó, és nem a senkinek nem ártó, formailag beszervezett ügynökökről
De ha nem tette volna azt, amit 1990-94-ben csinált a "választók akaratából". akár felfogható lenne egy pozitív változás és mentesülhetett volna korábbi tetteitől, ha leüli 56-os szerepének büntetését..

Horn már attól erkölcstelen, hogy belement a kamu vasfüggönybontás jelenetébe.

ha kovetkezetesek akarunk lenni akkor minden Nagy Imrerol elnevezett kozteruletet is azonnal at kellene nevezni.
aktivan reszt vett 1949-1953-ig? igen.
az, hogy o volt az egyetlen aki ellenpolus tudott lenni Rakosival szemben, mert ra ezt a szerepet osztottak Moszkvaban, meg nem erdem. az hogy a sajatjai nyirtak ki, szinten nem.

Horn amugy pont ellenezte a hatarnyitast, Nemeth Miklos erdeme ebben tobb, de o se mert volna nyikkanni se ha a foltos geci nem bolint ra elore.

"a vasfüggöny lebontásában való élenjáró szerepe,"
Hogy micsodája???
Kozma Imre atyának köszönhető a vasfüggöny lebontása.
Németh Miklóst is kihagytad, te hebehurgya!

1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett úgynevezett páneurópai pikniket rendeztek, s az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. Egy hónappal később, szeptember 11-én hivatalosan is megnyílt a magyar határ a nyugatra távozni szándékozó keletnémet állampolgárok előtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés