Ez lesz a következő világjárvány? – Titokzatos betegséget terjesztenek a kullancsok

2023. március 27. 21:00
Az éghajlatváltozás és az erdőirtások elősegítik az állatról emberre átterjedő kórokozók hódítását. Titokzatos betegséget és járványokat terjesztenek a kullancsok.

A covid járvány óta megtanulhattuk, hogy vannak olyan betegségek, amelyek állatokról emberre is átterjedhetnek. Az éghajlatváltozás következtében egyre több súlyos fertőző betegség képes állatról emberre átterjedni, ezt a jelenséget zoonózisnak nevezzük.

Jön az újabb járvány?

A világ minden táján felgyorsuló erdőirtás miatt a szakértők attól tartanak, hogy az emberi, állati és kórokozó-átvivő populációk között megnövekedett érintkezés a következő világjárvány kitörését okozhatja. Egy, a Nature folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány például megállapította, hogy az élőhelyek megzavarása csökkenti a biológiai sokféleséget, de növeli a betegséget terjesztő rágcsálók és denevérek számát. (Mint tudjuk, ezeknek az állatoknak a fertőzései az emberre is átterjedhetnek – a szerk.) De

az éghajlatváltozás is növeli a zoonózisok kockázatának esélyét, kutatók előrejelzése szerint a következő fél évszázadban négyezer ilyen esemény várható.

Titokzatos betegség szedi áldozatait Indiában

Zoonózisos betegség lehet például az Indiában előforduló, lázzal, szervi vérzésekkel, idegrendszeri érintettséggel járó súlyos kórkép, az úgynevezett Kyasanur-erdei betegség, amit majombetegség vagy majomláz néven is ismerünk és kullancsok terjesztik. A kór 3-8 napos lappangási idő után hirtelen kezdődik jellemző tünete még a kötőhártyagyulladás a fényérzékenység és a nyirokcsomó, -máj és lépduzzanat. A vérzéses betegség halálozási aránya körülbelül öt százalék.

A kór arról az erdőről kapta a nevét, ahonnan elterjedt, 1957-ben fedezték fel, később ismétlődő járványokat okozott először a térségben, majd a szomszédos országokban – írja a BBC. A járványok nagyrészt az erdőterületekkel határos vidéki területeken fordulnak elő. Bár aggasztó a terjedése, a betegség nem szerepel a globális egészségügyi figyelőlistákon. A legveszélyesebb területek az úgynevezett bételpálma- vagy arékapálma-ültetvények. Ahogy feldarabolják a háborítatlan erdőket, úgy kerülnek egyre közelebb az ott megbúvó betegségek az emberi élőhelyekkel és az ültetvényekkel.

Mennyire veszélyesek a kullancsok okozta betegségek?

Globálisan egyébként

a kullancsok által terjesztett betegségek egyre nagyobb veszélyt jelentenek, és a kutatások azt mutatják, hogy az olyan országokban, mint az Egyesült Államok, egyre növekszik.

Ez a tény pedig kevéssé ismert a nyilvánosság előtt, különösen a Lyme-kóron kívüli kullancsok által terjesztett betegségek esetében.

Tavaly nyáron a sajtó beszámolt egy másik kullancsfajtáról is, ami nem más, mint a Hyalomma, ami Magyarországon is megjelent. Az élősködő rengeteg kórokozót hordozhat, így akár a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is, így állatra és emberre is rendkívül veszélyes.

Úgy lehet felismerni a Hyalomma kullancsot, hogy lábai csíkosak, a háti részük alja pedig barázdált. A formájuk ovális, a méretük pedig valamivel nagyobb, mint a Magyarországon már megszokott kullancsoké. A szemük fejlett, gyorsak, ráadásul képesek akár métereken át követni a kiszemelt áldozataikat, mielőtt lecsapnának, vagyis aktívan vadásznak.

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés