Eurázsia évszázada következhet

2023. március 27. 8:29

Faggyas Sándor
Magyar Nemzet
A nyugati államok tán azt hiszik, három ekkora országot leradírozhatnak a térképről?

„Európa vak vezet világtalant vezetői láthatóan nem ismerik a történelmet, a földrajzot, ennélfogva a geopolitikát sem, és ha Washingtonból azt mondják nekik, ugorjanak a kútba – így az oroszok elleni háborúba is –, ők önként és dalolva beleugranak. Sőt másokat is, akit csak tudnak, belerántanak. (Akit mégsem tudnak, azt szidják, rágalmazzák, fenyegetik, megbüntetik, kirekesztik.)

Ma már minden közepesen tájékozott, a valóság iránt érzékeny, józanul gondolkodó politikusnak látnia kell(ene), hogy a 2008-ban kezdődő pénzügyi és gazdasági világválság, a 2015-től permanensen ránk zúduló migrációs cunami, majd a 2020-as koronavírus-világjárvány átrendezte világunkat.

Míg a második világháború után majd fél évszázadig kétpólusú világrend létezett, a Szovjetunió felbomlását követő másfél-két évtizedben pedig egypólusú, amerikai hegemóniára épülő világrend, az utóbbi években egyre markánsabban több központúvá válik a világ, aminek fő oka, hogy a gazdasági, politikai hatalom súlypontja kelet felé tolódik. Egyre több gondolkodó véli úgy – a földrajzi hálózatok, a geopolitikai és geoökonómiai folyamatok és összefüggések alapján –, hogy a XXI. század Eurázsia évszázada lesz.

Az amerikai–szovjet hidegháborút az elmúlt évtizedben felváltotta az amerikai–kínai gazdasági háború. Az Egyesült Államok fő riválisa, gazdasági, politikai, kulturális kihívója már a kelet-ázsiai óriás, a Föld legnépesebb országa (bár már az idén megelőzheti India), egyben a világ második legnagyobb gazdasága, mely gyorsan közeledik az Egyesült Államok szintjéhez.

Ha az elbizakodott, korlátolt, vezetésre alkalmatlan nyugat-európai törpék óriások vállán állnának (mint a híres középkori aforizmában!), azaz birtokában volnának elődeik tudásának, kultúrájának, észjárásának – meg- és elvetett »józan paraszti eszének« –, látnák és felfognák, hogy glóbuszunk messze legnagyobb földrajzi egysége az eurázsiai kontinens, amelynek nagyobb része Ázsia, s kisebb, nyugati nyúlványa Európa. Például Oroszország területe négyszer akkora, mint az egész Euró­pai Unióé (bár népessége csak egyharmada), Kína populációja pedig több mint háromszorosa az EU27-ének.”

Nyitókép: MTI/EPA/Mihail Klimentyev

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés