Napi normalitás: nekimentek a transzneműségnek a skandináv püspökök

2023. március 26. 15:55
Öt ország püspökei álltak ki a hagyományos keresztény tanítások mellett.

Az északi püspökök levélben erősítik meg az emberi szexualitásról szóló egyházi tanítást – írta meg a Catholic News Agency. Mint írták, öt skandináv ország püspökei nyílt levélben álltak ki a szexualitásról szóló hagyományos keresztény tanítás mellett. A levélben a modern transznemű ideológiákkal szemben a „személyiség megtestesült integritását” védelmezik.

„Napjainkban az arról alkotott elképzelések, hogy mit jelent embernek, és így szexuális lénynek lenni, változóban vannak.

Amit ma természetesnek veszünk, holnap már elutasíthatjuk.

Bárki, aki sokat tesz fel az elmúló elméletekre, azt kockáztatja, hogy szörnyen megsérül. Mély gyökerekre van szükségünk” – fogalmaz a szombaton közzétett levélben az északi püspöki konferencia nyolc tagja.

„Próbáljuk meg tehát magunkévá tenni a keresztény antropológia alapelveit, miközben barátságban, tisztelettel fordulunk azok felé, akik idegenkednek tőlük” – folytatják. „Tartozunk azzal az Úrnak, magunknak és világunknak, hogy számot adjunk arról, hogy mit hiszünk, és miért hisszük, hogy ez igaz”.

A levélben elítéltek mindenféle hátrányos megkülönböztetést, nemi hovatartozás és orientáció alapján is, viszont kijelentették, hogy nem értenek egyet azzal, hogy a mozgalom az emberi természet olyan szemléletét képviseli, amely elvonatkoztat a személyiség megtestesült integritásától,

mintha a fizikai nem véletlen lenne.

A püspökök a levélben azt is elmondják, hogy tiltakoznak az ellen, hogy egy ilyen nézetet a gyerekekre „nem merész hipotézisként, hanem bizonyított igazságként” erőltessék rá. Mint panaszkodtak, a transzneműséget „a kiskorúakra az önmeghatározás súlyos terheként erőltetik rá, amelyre még nem állnak készen”, s különösnek nevezték, hogy egy intenzíven testtudatos társadalomban a testet valójában félvállról veszik.

A pásztorlevelet ezen a hétvégén felolvassák a szentmiséken Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia és Izland katolikus templomaiban.

Nyitókép: Daniel Ibáñez / CNA

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most meg akarják tölteni a templomokat. Eddig csak üresítették.

Ezt akartam írni. Két éve nyilatkozatot adtak ki a transzneműek védelmében, amit több, mint ezer pap írt alá.

A püspökök megszólalása akkor is példaértékű.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés