A Wagner-csoport vezetője egészen mást gondol a háborúról, mint Putyinék

2023. március 25. 11:59
Jevgenyij Prigozsin szerint az oroszok nem a NATO-val, hanem ukránokkal harcolnak, s kétségbe vonta azt is, hogy nácitlanítás zajlik a szomszédukban.

Jevgenyij Prigozsin nyíltan megy szembe a Kreml narratívájával. A Wagner-csoport vezetője tagadta azokat az állításokat, miszerint Oroszország a NATO ellen harcolna, valamint megkérdőjelezte, hogy valójában vannak-e nácik Ukrajnában − írja a Magyar Nemzet. A orosz zsoldoshadsereg főnöke szerint Moszkva kizárólag ukránokkal harcol, akik a NATO által biztosított fegyverekkel vannak ellátva, valamint néhány ruszofób zsoldossal,

akik önkéntes alapon támogatják Ukrajnát. 

Prigozsintól nem szokatlan a kritika, ugyanakkor eddig az orosz hadsereget hibáztatta a sikertelenségek miatt. Arra még nem volt példa, hogy ilyen határozottan szembemenjen a Kreml és Vlagyimir Putyin elképzeléseivel. Ezért sokan úgy gondolják, politikai ambíciói vannak, egyes szakértők úgy vélik, a Wagner-csoport vezetője Putyin helyére pályázik, ő szeretne lenni Oroszország következő elnöke.

Josep Borrell: Kína még nem lépte át a vörös vonalat az orosz fegyverszállítást illetően

Nyitókép: @concordgroup_official / AFP

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy információ szerint az oroszok az ősszel mozgósított 300 ezerből 50 ezret hazaküldtek és kb 20 ezret meghagytak tartaléknak. Ez nem tudom mit jelent. Lehet hogy nem volt számukra elegendő fegyver, vagy megelégszenek azzal a létszámmal, mely jelenleg a fronton van? Van olyan információ is, hogy mindig akad elég önkéntes, kit a frontra lehet küldeni. Olvastan interjút, két külföldi, kik évek óta dolgoznak oroszországban és családjukkal oroszországban élnek. Állítják, a mindennapos életben nem észlelhető a háború. A francia parfümök, néhány nyugati autómárka vagy olasz borok már ugyan nincsenek, de vannak helyettük más ázsiai és délamerikai termékek. Szóval oroszországban a helyzet nem úgy néz ki, hogy az oroszok vesztésre állnának, mindenből van a kiskereskedelemben bőven, sőt, némely dolog még olcsóbban is, mert a drágább nyugati cikkeket felváltották az olcsóbb kínai és indiai cuccok.

"Nézted az elmúlt 3 hónapban összehozott havi 17 millárd dolláros költségvetési hiányt?"

Nem értem, miért írsz dollárt. Az állam rubelben finanszíroz mindent (az oktatás, eü, nyugdíjak, hadsereg, állami hivatalok stb, rubelben vannak finanszírozva), és rubelben vannak az állam bevételei is (adók, járulékok) . Ammenyiben a hiányt oroszország rubelnyomtatással fedezné, az majd az infláción meglátszik. Annak mértéke nyújt majd támpontot.

Devizára az orosz cégeknek van szükségük, amennyiben külföldi technológiákat szereznek be, és a kiskereskelemnek a külföldi árucikkekre. Ami deviza erre szükséges, azt be tudják szerezni. Energiáik, nyersanyagjaik az van saját, rubelért.

"A lényeg, hogy az orosz állam bevételei a költségeinek csak 55%-át fedezik, vagyis nem fenntartható..."

A lényeg az, hogy ez az információd téves. Az orosz állam kiadásai a 2023 évre 29 billió rubelra van tervezve. A bevételek pedig 26 billió rubelre. Ami kb. 11% deficitet jelent, azaz a kiadások 89% van fedezve.

Ez persze magas, de messze nem 45% a hiány, ahogy írod. Ez a 11%-kos deficit öszhangban van az orosz inflációval. Íme:

https://xn----ctbjnaatncev9av3..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés