Így alakítaná át a budapesti közlekedést Karácsony Gergely

2023. március 24. 14:14
A városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat.

Karácsony Gergely pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatót, amelyen a főváros közlekedéséről beszélt. Elmondta, elkötelezettek amellett, hogy a jelenlegi belvárosi autópályák helyett újjáéledő sugárutak legyenek Budapesten. Ezért a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítják meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat.

Célként tűzte ki, hogy a jelenleg városi autópályaként működő utak közlekedési jelentőségét megtartva, a minőségi élettér kialakításával visszatérjen az élet az utcákra. Mindezt 2030-ig, európai uniós forrásokból szeretnék megvalósítani.

Hozzátette, a metrópótláshoz kialakított buszsávoknak köszönhetően csökkent a belvároson átmenő forgalom, és a város alkalmazkodott ehhez. Szerinte ha visszakapnák az autósok ezeket a sávokat, akkor a forgalom a jelenlegi duplájára nőne.

Ezért uniós forrásból ott, ahol lehet, kerékpársávvá alakítják ezeket a buszsávokat,

így a Váci úton kifelé a Dózsa György útig, az Üllői úton pedig a Kálvin tér és a Népliget között.

Ezen kívül a tervek között szerepel, hogy ahol lehet, a dízelbuszokat trolibusszal váltják ki, a 9-es buszt Kőbánya-városközpontig meghosszabbított 72-es trolibusz váltaná ki. Szándékuk a zöldterületek növelése is a fővárosban, ennek részeként újul meg a Városháza park.

A főpolgármester közölte: abban nincs politikai vita, hogy a népligeti és a Nyugati téri felüljáróra hosszú távon nincs szükség, azok rontják a városképet, rossz műszaki állapotban vannak, és olyan forgalmat hoznak létre, amit a belváros nem tud levezetni. A tervek szerint ezeket 2026 után elbontják.

Hozzátette, tervezik a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos visszaépítését, és a villamosok összekötését a Lehel tértől a Deák térig, így Újpesttől a XI. kerületig fonódó villamoshálózatot lehetne létrehozni a pesti oldalon.

Úgy véli, ez egy olyan jövőkép, amely minden budapesti érdekét szolgálja, egyben visszaadja a 150 éves Budapest méltóságát

„ahol nem az autópályák, hanem az emberek találkoznak”.

(MTI)

Borítókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyilván nem az autósok szavaztak rá, így ez a politikai termék kell a népszerűséghez.

Gelgely! Mi a helyzet Szabó Rolanddal? A zuglói mintaház hogy áll?

"Hozzátette, a metrópótláshoz kialakított buszsávoknak köszönhetően csökkent a belvároson átmenő forgalom, és a város alkalmazkodott ehhez. Szerinte ha visszakapnák az autósok ezeket a sávokat, akkor a forgalom a jelenlegi duplájára nőne."

Nemrég mentem a Lehel tértől az Árpád-hídra.
Akkora dugót már rég nem láttam. Egyébként meg persze, hogy feleakkora a forgalom, ha feleakkora az áteresztőképesség, de ez nem azt jelenti, hogy az emberek letették az autókat, felszántották a kereszteződést, és gitáron énekelnek, hanem azt, hogy többet állnak a dugóban - mivel ezeknek az útvonalaknak nincs alternatívája.
Egyébként ha biztos lennék abban, hogy be nem teszem a lábam Budapestre kocsival, akkor tőlem azt csinálhatna ott, amit akarna, legfeljebb vasvillával kergetik el a helyi lakosok, az meg ugye már rájuk tartozik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés