„Why are you gay?” – mostantól halál jár a homoszexualitásért Ugandában

2023. március 22. 18:47
Két kivétellel mind a 389 törvényhozó megszavazta a javaslatot.

Az ugandai képviselők elfogadták a homoszexualitásért halálbüntetést kiszabó törvényt, az emberi jogi aktivisták azonban elítélik a törvényjavaslatot – számolt be a Guardian. A lap szerint a 389 törvényhozó közül kettő kivételével mindenki megszavazta kedden késő este a keményvonalas homoszexualitás-ellenes törvényjavaslatot, amely a homoszexuális szexért és „az azonos neműek tevékenységének előmozdításáért és finanszírozásáért” halálbüntetést, valamint életfogytiglani börtönbüntetést vezet be.

Az a személy, aki homoszexuális bűncselekményt követ el, elítélése esetén halálbüntetéssel sújtható”

– olvasható a Robina Rwakoojo, a jogi és parlamenti ügyekért felelős elnök által előterjesztett törvényjavaslatban.

A kormánypártból mindössze két képviselő, Fox Odoi-Oywelowo és Paul Kwizera Bucyana ellenezte az új jogszabályt. „A törvényjavaslat átgondolatlan, alkotmányellenes rendelkezéseket tartalmaz, visszafordítja a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben regisztrált eredményeket, ezen kívül semmilyen hozzáadott értéket nem hoz a törvénykönyvbe” – hangsúlyozta Fox Odoi-Oywelowo.

A döntés a XXI. században meglepőnek hathat, de annak ismeretében, hogy ez az elhíresült videó is Ugandában készült, nem lehetünk meglepve. A fenti felvételen egy a kicsit sem pártatlan műsorvezető és vendége támadja le az LMBTQ-aktivistaként aposztrofált hölgyet, előbbi rögtön ezzel a kérdéssel kezdi: „Why are you gay?”

Nyitókép: Youtube

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, hogy mindenki azon rötyög a "Why are you gae" videó alatt,pl. a kommenetkebn, hogy a riporter nem érti a helyzetet, meg vicces a kiejtése, satöbbi.

A véleményem az, hogy a kérdés jogos, ugyanis a riportalany, elmondása szerint, nőként született, most férfiként azonosítja magát, és egy nővel él együtt. Tehát magyarán egy férfias leszbikus. Ahhoz semmi közöm, hogy minek azonosítja magát, felőlem oroszlánfókának is érezheti magát, ez engem nem érdekel. Biológiai nő biológiai nőhöz vonzódik, tehát leszbikus.

Fura, hogy a videó alatti kommentekben ezt senki nem pedzegeti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés