Erős földrengés rázta meg Pakisztánt és Afganisztánt, többen meghaltak

2023. március 21. 21:27
A Hindukus hegység térségében, az arábiai, indiai és eurázsiai tektonikus lemezek találkozásánál gyakoriak a pusztító földrengések.

 Erős földrengés rázta meg kedden este Pakisztánt és Afganisztánt, a katasztrófában többen meghaltak.

A pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban végzett mérések alapján 6,8-as erősségűre tették a földmozgás erejét, míg az amerikai földtani intézet (USGS) mérései szerint 6,5-ös erősségű volt, epicentruma pedig az észak-afganisztáni Badahsán tartományban volt, 40 kilométerre délkeletre Dzsurm településtől és 187,6 kilométeres mélységben. Pakisztán északnyugati részén, Haibár-Pahtunhva tartományban kilencen meghaltak és harmincan megsérültek a földrengésben a helyi katasztrófavédelem szerint. Az észak-pakisztáni Szvat körzetéből, ahol a kórházak vészhelyzetet rendeltek el, 150 sérültről érkezett jelentés.

A kelet-afganisztáni Lagmán tartományból eddig két halottról adtak hírt.    

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a földlökéseket ezer kilométeres körzetben érezték Pakisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Afganisztán, Türkmenisztán területén, de még az indiai fővárosban, Újdelhiben is. Muzaffarábádban, Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatt álló részének székhelyén – ahol 2005-ben egy földrengés több mint 80 ezer életet követelt - szemtanúk beszámolói szerint rémült emberek rohantak az utcákra, sokan közülük a szent szövegekből idéztek.  A Hindukus hegység térségében, az arábiai, indiai és eurázsiai

tektonikus lemezek találkozásánál gyakoriak a pusztító földrengések.

2022 nyarán az afgán-pakisztáni határtérségben több mint ezren vesztették életüket egy földrengésben.

(MTI)

 

***

Nyitókép: MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés