XII. Piusz 2.0? Rágalomhadjárat Szent II. János Pál pápa ellen

2023. március 20. 11:37
T. Kovács Péter
Magyar Nemzet
A II. János Pál elleni rágalmak kapóra jönnek azoknak, akik az abortuszt, az eutanáziát és a különféle mai társadalmi kísérleteket támogatják.

„XII. Piusz befeketítésében John Cornwell Hitler pápája című könyve hozta meg az áttörést. Nagyon erős a cím, a két szó megragad az emlékezetben, és súlyosan megbélyegzi a megtámadott személyt. A brit újságíró bőségesen használt olyan meghamisított, hiteltelen anyagokat, melyek egy részét még a KGB dezinformációs sejtjei készítettek. A cím, a téma és a borítólap annyira sikeres volt, hogy a könyvet szétkapkodták. A címlapon Eugenio Pacelli (a későbbi XII. Piusz) látható, amint tisztelgő német katonák gyűrűjében kiszáll egy limuzinból. Csakhogy ez a jelenet nem a hitleri Harmadik Birodalom idején, hanem a Weimari Köztársaság alatt játszódik, amikor a későbbi pápa apostoli nunciusként szolgált Németországban. Az olvasók többsége azonban ilyen apróságokat észre sem vesz, és a kép olyan képzetet kelt bennük, mintha a pápát a hitleristák csodálata övezné.

Hasonlóan problematikus az Agora (a Gazeta Wyborcza kiadója) által megjelentetett, Ekke Overbeek holland újságíró által írt, Maxima culpa – Amit az egyház II. János Pálról eltitkol című könyv is. A szerző arról próbálja meggyőzni az olvasókat, hogy Karol Wojtyla érsekként tudott a krakkói kúriánál történt állítólagos pedofilesetekről, de nem lépett fel ellenük. A holland újságíró a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) dokumentumaira hivatkozik, de nyilvánvalóan nincs tisztában a Lengyel Népköztársaság valóságával, és nem veszi figyelembe a kommunista állambiztonság provokációit és manipulációit, amelyeket az egyház lejáratására módoltak ki.

A II. János Pál elleni rágalmak kapóra jönnek azoknak, akik az abortuszt, az eutanáziát és a különféle mai társadalmi kísérleteket támogatják, de nem tudnak mit kezdeni a lengyel pápa nagyságával. A pedofília eltussolásának vádja az ellenfél lejáratásának egyszerű módja.

Cornwell könyve XII. Piusz állítólagos náci kollaborációjáról számos film alapjául szolgált. Még egy, a Vatikánt rágalmazó játékfilmet is forgattak Amen címmel (2002) Costa Gavras rendezésében. Holott az igazság épp az ellenkezője annak, amit a könyv sugall: XII. Piusz kivette a részét a zsidómentésből, együttműködött a szövetségesekkel, és nem hagyta el Rómát a bombázások idején sem. II. János Pál pedig harcolt a kommunista rezsimmel, küzdött az egyház megújításáért és a visszaélésektől való megtisztításáért. Overbeek ugyan – Cornwell-lel ellentétben – semmilyen komoly újságírói teljesítménnyel nem dicsekedhet, de könyvét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Szerencsére – állapítja meg a Sieci szerzője – Lengyelországban megvannak azok az intézmények és közösségek, amelyek sokkal erőteljesebben védelmezik II. János Pált, mint ahogy ez XII. Piusz esetében történt.”

Nyitókép: MTI/EPA/Riccardo Antimiani

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem Perintfalvival dolgozzatok még ezen...

Az egész családjával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés