Meddig marad még meg a Fidesz többsége?

2023. március 20. 16:52

Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu
Még mindig ott tartunk bő tizenöt évvel az őszödi beszéd után, hogy Gyurcsányban testesül meg az alternatíva.

„Schiffer András annak idején azért hagyta ott az LMP-t és a napi politikát, mert belátta, hogy amíg nincs szellemi erőtér, hátország, támogató tömegek, addig esély sincs jó eredményre. Közben azonban kiderült, hogy a Fidesz válaszain és ajánlatán kívül nem építhető normális alternatíva. Nem azért, mert ezt bárki betiltaná, hanem mert a kormánypártok a felmerülő problémákra újra és újra a legjobb, de legalábbis a társdadalom többségének egyetértésével találkozó válaszokat adják meg. Még Schiffer is egyre többször kénytelen egyetérteni a kormánnyal, és az egyébként tehetséges és értelmes egykori politikus sem tudott egy másik szellemi erőteret felépíteni (igazán még definiálni sem). Pillanatnyilag úgy tűnik, a Fidesz magyarázataitól alapvetően eltérő narratíva annyira idegen a magyar lélektől és érdektől, hogy eredményes politika nem építhető rá. Az elmúlt 13 évben nem sikerült az ellenzéknek ezt a tételt megcáfolnia, és sorozatos kudarcainak oka ebben leledzik, nem a választási rendszerben.

Még mindig ott tartunk bő tizenöt évvel az őszödi beszéd és 2006 ősze után, hogy Gyurcsányban testesül meg az alternatíva. Abban az emberben, aki egyszerűen vállalhatatlan pártállami-hazudozós-szemkilövetős-nemzetmegtagadó múltja miatt; aki családi-kapcsolati hálójával mindazt megidézi, amivel szemben a rendszerváltás, majd a 2010-es fülkeforradalom létrejött; aki elrejthetetlen szenvedélybetegségével, fura elszólásaival (nem ellenfél, hanem ellenség, földönfutóvá teszik a színigazgatót stb.), nevetséges hülyeségeivel (kígyózó kígyók, prímszámok kavalkádja) és titkosszolgálati kockázataival (cigánygyilkosságok kusza háttere, a tévéostromkor vágóhídra küldött rendőrök, stb.) nem egyszerűen ellentmondásos, hanem vérlázítóan kártékony és elfogadhatatlan személy.

És rajta kívül, úgy fest, már csak a kétfarkú kutyák vicce van, akik nyilvánvalóan nem alkalmasak a kormányzásra; ha komolyan gondolják a viccet, akkor azért, ha meg egyéb céljuk van, akkor azért, mert hazudnak (reggel, éjjel meg este) átverve a választókat, ugyanis viccnek álcázzák komoly szándékaikat.

Sokan és sokszor leírták, hogy bármelyik demokratikus választási rendszerben a Fidesznek többsége volna (nem kicsit), ennek ellenére újra és újra felvetődik, hogy a kormány a rendszer miatt leválthatatlan. Ez olyan, mintha a kupából történő kiesést a Fradi vezetősége azzal magyarázná, hogy a labdarúgás szabályait úgy alkották meg, hogy az a Leverkusennek kedvezzen. Pedig a megoldás annyi, hogy több gólt kell rúgni. Ilyen egyszerű.”

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés