Ezért működnek Orbán Viktor válaszai a világban felmerülő kérdésekre

2023. március 19. 15:54
„Nem azért lett migráció, mert Orbán Viktor úgy gondolta, hogy biztosan lesz, hanem mert törekedett a világ dinamikájának a megértésére” –mutatott rá Lánczi András, filozófus.

Azt el kellene már fogadni, hogy Churchillek ritkán születnek, a magyar miniszterelnök pedig mélyen érti a politikai filozófia kérdéseit és válaszait. Ha nem lenne politikus, akkor is biztosan lenne filozófia az életében – nyilatkozta az Indexnek Lánczi András.

A filozófus szerint a progresszív gondolkodók végtelenül leegyszerűsítettek mindent, és felépítették a tételeiket.

 „A cél a történelem vége, legyen az marxista vagy liberális politikai motiváció” –jelentette ki a filozófus.

Meglátása szerint mivel az ember végső soron nem tud kiszakadni az emberi állapotából, „abszolút boldogságot vagy megváltást ígér a progresszív felfogás is politikai eszközökkel”, ám az egyház az öröklétet a hiten és nem a politikán keresztül gondolja elérni, a keresztény konzervatív kormányok pedig az emberi természet tökéletlenségét és az emberi cselekvés korlátait a hit és a racionalitás kiegyensúlyozásán keresztül gondolják megvalósítani.

Orbán Viktor szemléletmódja – a politikusok többségétől eltérően – a politikát filozófiai módon képes látni és értelmezni, illetve ennek jegyében cselekedni. Figyel arra, hogy nemcsak konkrét, egyes dolgok léteznek, hanem a spirituálisak és az általánosak is. A korábban említett állandókat és változókat összeegyezteti, és céllá tudja rendezni. Így lehet az, hogy a világban felmerülő kérdésekre adott válaszai működnek. Emlékeztetnék arra, nem azért lett migráció, mert Orbán Viktor úgy gondolta, hogy biztosan lesz, hanem mert törekedett a világ dinamikájának a megértésére. Ma az alapkérdés az, hogy

ez az egész amerikai jelenség milyen mértékben, hogyan és meddig tudja megváltoztatni a világot.

Szerintem ez véges, és ennek most a végéhez közeledünk”

– fogalmazott Lánczi András, aki szerint Orbán Viktor politikai cselekvő, de gondolkodásában van hely a politikai filozófiai látásmódnak is.

***

Megerősítették a szakértők: Orbán Viktornak igaza volt, folytatódni fog az infláció csökkenése

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés