Bár éves összevetésben még brutális képet mutatnak a Központi Statisztikai Hivatal inflációs adatai, havi összehasonlításban már az olvasható ki, hogy végre csökkenésnek indulhat a pénzromlás mértéke. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, de az élelmiszerár-emelkedés ennél jóval nagyobb mértékű, 43,4 százalékos volt.
Leginkább a tojás, a tejtermékek, a vaj és a vajkrém, a sajt, valamint a kenyér drágult
– egyaránt 70 százalék fölötti mértékben –, továbbá a száraztésztáért, a tejért és a péksüteményért is jóval mélyebben kellett zsebbe nyúlni. Ezek tehát az éves számok, amit azért is lényeges kiemelni, mert az ez év januárját és februárját összevető havi adatsor már jóval kedvezőbb képet fest. A KSH szerint ugyanis januárhoz viszonyítva februárban a fogyasztói árak átlagosan már csak 0,8 – azon belül az élelmiszerek 1,7 – százalékkal nőttek. Sőt, már olyat is olvasni lehetett a statisztikai jelentésben, hogy valaminek lefelé ment az ára: a margarin 2,2, a sertéshús 0,6, a baromfihús pedig 0,5 százalékkal lett olcsóbb. Joggal remélhető, hogy a következő hónapokban bővülni fog a sor.