Percemberek és államférfiak – egy gondolat Jakab Péterről

2023. március 13. 8:35

Constantinovits Milán
Mandiner
Miként erodálta magát a Jobbik törpepárttá, és hogyan vált egykori vezetője a nemzeti gondolat árulójává?

Tényleg nem terveztem, hogy az ellenzék önismétlő tépelődéseivel és meglehetősen szűkös jövőperspektívájával foglalkozom. Pedig téma lett volna bőven, Gyurcsány Ferenc furcsa rituáléval a Parlamentbe befogadott új harcostársa vagy a Momentum és a régi SZDSZ diszkrét összefeszülése bőségesen kínált muníciót.

Azonban ezek a belmozgások és őrlődések egyelőre újat nem hoztak, és az is igaz, hogy még mindig nem látni a DK és a Momentum iszonyrendszerében új fejleményeket. Amíg pedig ez a meccs nincs lejátszva, az ellenzéki főhatalom kérdésköre nincs eldöntve (legalább a következőre választásokra), addig sok újdonságot nem lehet állítani a baloldalról.

És akkor ebbe az állóvízbe hajított méretes malomkövet Jakab Péter.

A Jobbik partján hajótörést szenvedett, így a Nép Pártján megkapaszkodni kívánó politikus oda jutott, hogy a határon túli magyarok szavazati jogát kérdőjelezte meg. Kivételesen rövidre fogott állásfoglalása a legízesebb szabad madaras időket idézi, amikor úgy fogalmaz: „Határon túli magyarok ne szavazhassanak magyarországi pártokra (...) Lesz önrendelkezése? Autonómiája? Nem. Mert ma a magyar kormány pont ezekért nem küzd.”

Ezt nem lehet félreérteni, ezt nem lehet máshogy értelmezni. Ez világos beszéd, lényege a külhoni magyarság régóta vágyott és megszerzett jogainak annullálása. Ama makacs különbségtétel felhevítése, amivel a szép emlékű MSZP-SZDSZ-koalíció kettéválasztotta a nemzetet.

Ez vegytisztán 2004. december 5-e szellemisége, a nemzetpolitikai mélypont megidézése.

Csupán az kérdéses, miként is lehetett idáig süllyedni a gárdamellényes nemzeti radikalizmusból.

Miként erodálta magát a korábban 20%-os Jobbik törpepárttá, és egykor leghangosabb vezetője hogyan vált a nemzeti gondolat árulójává?

A lélektani folyamatokat majd összerakják a történelem pszichológusai, mi elég, ha csak annyit állapítunk meg, hogy az idő mindig elválasztja az ocsút és a búzát. A nemzetit és a nemzetiest. A percembereket és az államférfiakat, ahogy most is.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak a magad nevében beszélj! Aki közel volt hozzájuk, az tudta. Mi
is tudtuk.

Az, hogy ő hülye, még nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a szomszédja is az. :D

Én nem tudtam. Mindig lesz olyan politikai erő, amelyik a szélsőjobb szimpatizánsok voksait próbálja begyűjteni, de erre nem számítottam, ami 2016-2017 után történt, még Vona vezetése alatt, hogy 180 fokos fordulattal feltesznek mindent egy lapra (kormányra jutnak a libsik segítségével).

Persze arra sem számítottam, hogy az ismert liberális megmondók ekkora segget csinálnak a szájukból, amikor hallgatnak azzal kapcsolatban, hogy a baloldal bevette a Jobbikot az összefogásos csapatba.

Mi csináltunk egy honlapot, jobbik.net néven az 2002 és 2010 között. Az sem véletlen, hogy véletlenül jobbik lett a neve és tárgyalnunk kellett Vonáékkal a névegyezés miatt. ( teljesen szándékolt a mondat...)Egy szemernyi kétségünk sem volt a történések miatt, abszolút az emeszpé felől alakultak.Csurka még elindult velük közös listán 2006- ban.

"Csurka még elindult velük közös listán 2006-ban."

Igen, erre határozottan emlékszem. Nem értek el túl jó eredményt, de ez ugye még Őszöd előtt volt.

Ebből kifolyólag, mármint hogy 2006-ban a Miép és a Jobbik együtt indultak a választáson, gondoltam azt Csurka véleményéről, hogy inkább valamiféle sértettség lehet a véleménye mögött. Belső ellentét, rivalizálás a két politikai csoportosulás közt satöbbi...

Mi egy Vona vezette csapattal tárgyaltunk. Kovács Dáviddal nem volt interakciónk, szóval abszolút a Vona csapatból alkottunk véleményt a jobbikról. És igen jó volt a meglátásunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés