A nők az utóbbi évtized nyertesei

2023. március 8. 16:11

Szalai Piroska
Soha nem dolgozott még ennyi nő hazánkban. A magyar munkaerőpiac 2022-ben történelmi csúcsokat döntött, a foglalkoztatottak számának növekedése pedig nagyobb részben a női munkavállalóktól jött. A családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően emelkedett a gyerekvállalás mellett dolgozó nők száma is.

A magyarországi munkaerőpiac 2022-ben újabb csúcsokat döntött: éves átlagban majdnem 4,7 millióan dolgoztak, a női foglalkoztatottak száma meg­haladta a 2,2 milliót. A nők létszámának növekedése adta a tavalyi 61 ezer fős bővülés kétharmadát, 41 ezer főt. Éves átlagban 176 ezer fő volt munkanélküli, közülük 80 ezer nő. A járvány kitörése óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliek száma, 19 ezerrel kisebb, mint 2021-ben. 16 ezer fővel javult a nők mutatója, 3 ezerrel a férfiaké.

A foglalkoztatás teljes bővüléséből 60 ezer főnyi volument a belföldi elsődleges munkaerőpiac növekedése eredményezett. Nem a külföldön dolgozók létszámának emelkedése okozta a javulást – ahogy ezt számos elemzés tévesen hangsúlyozta –, hiszen amennyivel növekedett a külföldön dolgozók száma, annyival csökkent a közfoglalkoztatottaké, s e két terület kompenzálta egymást. Az eredmények a magyar gazdaság fejlődéséből fakadtak tavaly is.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés