Viszály a cseheknél: az új elnök vitát kezdeményezne róla, a távozó államfő támogatja a V4 megerősítését

2023. március 3. 17:55
Milos Zeman leszögezte, fellép az olyan nem eléggé érett politikusokkal szemben, akik megszüntetnék a V4-et.

Mint ahogy azt a Mandiner is megírta, Petr Pavel, a nemrégiben megválasztott cseh elnök szerint vadászgépeket kellene szállítani Ukrajnába és válságban van a V4 együttműködés. Hozzátette Pavel azt is, hogy nyáron vitát kezd arról, hogy van-e még egyáltalán értelme a regionális együttműködésnek.

Vadászgépeket kéne szállítani Ukrajnába és válságban a V4 - legalábbis a nemrégiben megválasztott cseh elnök szerint

Milos Zeman teljesen máshogy látja

Milos Zeman távozó cseh államfő támogatja a visegrádi együttműködés fenntartását és megerősítését. „Közép-Európa egy olyan specifikus kulturális jelenség, amelyet mindenképpen érdemes fenntartani, sőt meg kell erősíteni” – jelentette ki Milos Zeman pénteken Prágában Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin pénteken néhány órás hivatalos látogatást tett Prágában. A kétoldalú tárgyalások után Novák Katalin a magyarok megbecsülésének jeléül a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a leköszönő cseh államfőnek. Milos Zeman megköszönte a kitüntetést, és azt mondta, hogy ez „a jó és baráti cseh-magyar kapcsolatok bizonyítéka”. Hangsúlyozta, hogy Prága és Budapest viszonyában „nyitott, problémás témák nincsenek”.

A V4-ekkel kapcsolatban Milos Zeman leszögezte:

határozottan fellép az olyan „nem eléggé érett politikusokkal szemben”, akik szűkítenék, vagy meg is szüntetnék a négy visegrádi ország együttműködését.

A cseh államfő neveket ugyan nem említett, de a közelmúltban mások mellett Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament alsóházának elnöke tett ilyen tartalmú nyilatkozatot. Zeman azt követően is nyíltan bírálta Pekarovát.

Elsősorban az orosz-ukrán háborúval összefüggésben Petr Pavel megválasztott cseh államfő is bírálatokat fogalmazott meg a utóbbi hetekben a visegrádi együttműködéssel, illetve Magyarországgal kapcsolatban. „A következő napokban találkozom az utódommal, s remélem, hogy sikerül őt meggyőznöm véleménye módosításáról ebben az ügyben” – válaszolta újságírói kérdésre Milos Zeman. Úgy vélte: a visegrádi együttműködésnek is jót tesz, ha sokszínű, mert ez érték.

Novák Katalin találkozik Petr Pavellel is

A magyar államfő délután találkozik Petr Pavellel. A megválasztott cseh elnök szerint udvariassági találkozóról van szó, hogy „megismerjük egymást és felvegyük a kapcsolatot. Semmiféle külön témák nincsenek tervezve” – mondta Petr Pavel a találkozó előtt cseh újságíróknak.

Ukrajnával kapcsolatban Milos Zeman kijelentette: a két államfő egyetértett abban, hogy „haladéktalanul diplomáciai tárgyalásokra lenne szükség a béke, vagy legalábbis a tűzszünet elérése érdekében”. A cseh államfő úgy vélte, hogy a tárgyalásokon Magyarországnak is szerepe lehetne. Milos Zeman korábban Kínát, Szerbiát és Ausztriát említette, mint olyan országokat, amelyek közvetíthetnének Moszkva és Kijev között.

Kérdésre válaszolva a cseh államfő kijelentette, hogy támogatja a tel-avivi cseh nagykövetség áthelyezését Jeruzsálembe.

(MTI)

Nyitókép: Michal Cizek / AFP

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés