Nobel-békedíjra jelölték Zelenszkijt és Erdogant

2023. február 22. 18:36
Több mint háromszáz jelölés futott be a kitüntetésre.

Összesen 305 jelöltje van az idei Nobel-békedíjnak – jelentette be szerdán Oslóban a Norvég Nobel Bizottság, amely a neveket azonban nem tette közzé.

A jelöltek – akiknek a száma alatta marad a 2016. évi 376-os rekordnak – 212 magánszemély és 93 szervezet között oszlanak meg. A jelölési határidő február 1-én járt le.

Az oslói székhelyű bizottság alapszabálya szerint a jelöltek nevét ötven évre titkosítják.

A több ezer jelölő (bármely ország parlamenti képviselője, minisztere, korábbi díjazottak, egyes egyetemi tanárok) azonban közzéteheti a jelöltje nevét.

Mint tavaly, idén is számos jelölés áll kapcsolatban az ukrajnai háborúval: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Recep Tayyip Erdogan török államfő, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és egy háborús bűnöket kivizsgáló nemzetközi bíróság felállításán munkálkodó ukrán szervezet.

Nobel-békedíjra javasolták a NATO főtitkárát

 

A Nobel-békedíjra jelöltek között vannak Vlagyimir Putyin orosz elnököt bíráló oroszok is: Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, Vlagyimir Kara-Murza újságíró és a Veszna demokráciatapárti ifjúsági szervezet.

A listán szerepel továbbá két fiatal klímaaktivista, a svéd Greta Thunberg - őt ezúttal már negyedik alkalommal jelölték a díjra - és az ugandai Vanessa Nakate, Maszi Alinedzsád iráni nőjogi aktivista és az általa vezetett, a hidzsáb viselését ellenző My Stealthy Freedom nevű szervezet, Mahbuba Szeradzs afgán nőjogi aktivista, valamint az Üdvhadsereg.

Több emberi jogi aktivista is jelölést kapott

Henrik Urdal, az Oslói Békekutató Intézet igazgatója, aki több emberi jogi aktivistát is jelölt a kitüntetésre, február 1-én emlékeztetett, hogy idén van a 75. évfordulója az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának, és a listájával az emberi jogok védelmezőire hívja fel a figyelmet.

A listán szerepelnek demokráciapárti kínai és hongkongi aktivisták (Csov Hang-tung, Peng Lifa, az Ujgur Bíróság nevű szervezet), a junta által leváltott Kjaú Mo Tun mianmari ENSZ-nagykövet, aki azóta is hivatalban van, és a katonai diktatúrát ellenző NUCC pártszövetség, valamint Maggie Gobran egyiptomi esélymunkás.

Tavaly a Nobel-békedíjat hárman kapták megosztva: az orosz hatóságok által betiltott Memorial orosz civil szervezet, az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja és Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista.

A díjazottak Oslóban december 10-én, az alapító Alfred Nobel 1896-os halálának évfordulóján veszik át a díjjal járó oklevelet és a 10 millió svéd koronás (344,2 millió forint) pénzjutalmat.

A Nobel-békedíj jelöltjei – tudományos kollégáikhoz képest – gyakrabban okoznak meglepetést és vitákat. 2021-ben Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök egyaránt a jelöltek között volt.

(MTI)

Nyitókép: STR / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

***

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De ki az a Zelenszkij?

Ez ma már nem fontos.
Obama sem volt méltó rá.
Degradálódik a díj.

zelenszki??? az a mocskos haborus uszito gyilkos bohoc?
stoltenberg???? ez valami fekete humor a zsidoknal?

Akkor a háborús uszításért járó Nobel-díjra Orbánt jelölik?

o legalabb nyolc evig dolgozott rajta

ellentetben a kijevi rezsimmel aki a legelejetol szabotalta

Csak a szája járt. De az nagyon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés