Szlovák külügyminiszter: Sem az EU-nak, sem a NATO-nak nincs szüksége itt egy újabb Orbán Viktorra

2023. február 17. 9:09
Ismét magyarozott egyet Rastislav Kácer.

A Hospodarské Noviny nevű szlovák lap interjút készített Rastislav Kácer szlovák külügyminiszterrel – aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy Magyarország területi követeléseiről beszélt Putyin esetleges győzelme esetén – amelyben Magyarország is szóba került.

A külügyminiszter szerint az első világháborút követő békeszerződésekkel létrehozott szlovák határokat sokszor megkérdőjelezték.

Az újságíró megkérdezte: „ha a magyarok ma is megkérdőjeleznék, az csak diplomáciai erőfeszítés lenne, vagy katonai erődemonstrációra is fel kellene készülnünk?”. Kácer válaszában elmondta, hogy „Amikor ma azt mondom, hogy Szlovákia határait különböző történelmi érzelmek és követelések alapján meg lehet kérdőjelezni, nem katonai konfrontációra gondolok, hanem egy nagyon hasonló modellre, mint amit már megtapasztaltunk. Hiszen, ha megnézzük, hogyan változtatták meg a határainkat az 1930-as évek második felében, ez a nagyon hasonló, Adolf Hitler általi támadással történt meg. Nagyon hasonló érvek alapján a bécsi döntőbíráskodással elvesztettük területeink nagy részét. Nem katonai konfliktussal. Csak nekünk egyfajta rossz történelmi emlékezetünk van. Aztán a saját képzeletünk sok esetben cserbenhagy minket”.

Szlovák külügyminiszter: Magyarországnak területi igényei lehetnek Szlovákiával szemben

Ezt követően az interjúkészítő megkérdezte, hogy vannak-e jelei vagy bizonyítékai annak, hogy fennáll egy ilyen veszély. Kácer szerint „egy évvel ezelőtt sokan azt mondták – az isten szerelmére, nincs semmi bizonyítékunk arra, hogy Putyin támadni akar. Ezt annak ellenére mondták, hogy az orosz csapatokat már összegyűjtötték és felvonultatták az ukrán határon. Putyin azonban már jóval korábban, egy teljes évtizeden keresztül jeleket adott nekünk – megkérdőjelezte mind az ukrán szuverenitást, mind az ország mint olyan létezésének történelmi létjogosultságát, és történelmi igényt támasztott a területeire. Tehát az évek során nagyon sok ilyen jelzést hallottunk, de mindig azt mondtuk – nincs bizonyítékunk. Ezért azt mondom – milyen bizonyítékra van szükségünk arra, hogy szuverenitásunk és integritásunk megkérdőjeleződött? Csak akkor, amikor egy új választottbírósági eljárás előtt állunk, vagy amikor ejtőernyősök vannak a házaink tetején és tankok a kertünkben?

Kácer szerint Magyarország gyakran terjeszti a Kreml-barát propagandát, miközben a magyar külügyminiszter Minszkbe utazik a békéről tárgyalni.

„Nem tudom, mi cinikusabbat lehetne ennél elképzelni. Sem az EU-nak, sem a NATO-nak nincs szüksége itt egy újabb Orbán Viktorra. Robert Fico egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón nagyon megijesztette és elborzasztotta a nagyköveteket. Azt mondták nekem, hogy teljesen elborzadva távoztak a találkozóról. Egyikük átadott nekem egy másolatot a jelentésből, amelyet arról a találkozóról írt. Szörnyű” – fogalmazott a szlovák külügyminiszter.

***

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Összesen 230 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Kacér már egy elfelejtett momentum lesz a szlovák politikában, amikor OV még mindig minelnök lesz:-)

Hadd jártassa a száját. Érdektelen .

Nem lenne kőolajuk, az biztos.

Az semmi, bár nekik minden fáj, de a határ mellett magyarlakta sávok vannak, és Malina Hedvig ügye felejthetetlen, pedig az a jégheg y csúcsa volt.

Egy országot úgy kell kormányozni, h. minden nemzetiség a magáénak érezhesse. Ez az, ami NAGYON NEM megy Szlovákiában és Romániában.

Ennyi.
Amúgy éppen ez a bajuk...

Megjegyzés: természetesen hazudik Kacer. Trianon CSEHSZLOVÁK határokat húzott meg, SZÓ SEM VOLT semmiféle Szlovákiáról. Ja, és ha ennyire ragaszkodik a trianoni határokhoz, akkor
- TESSÉK VISSZAKÖVETELNI KÁRPÁTALJÁT!
- TESSÉK VISSZAADNI A POZSONYI HÍDFŐT!
- TESSÉK VISSZATAKARODNI CSEH URALOM ALÁ!

Ez így van. magyarország semmiféle békeszerződét Szlovákiával nem kötött.
Nem is lehetett, mert Szlovákia, ha egyáltaatlán létezett akkor, az 1150 éve volt, a mai területének töredékén.
A "szlovák" nép a nagy magyar "elnyomást " végigélte ,a magyraság 100 év alatt a "szlovák" területen megfeleződött.
Akkkor ki sz elnyomó?
A bécsi döntés a nyugati hatalmak beleegyezését élvezte.
Az akkori határ teljesen igazságos volt,megegyezett az 1918-ban a Milan Hodzsával megegyezett néprajzi határhor, csak a csehek agressziója és a magyarok tehetetlensége ezt megváltoztatta.
Egyébként Magyaarország sem Csehországgal, sem Szlovákiával nem állt hadba, háborút nem veszített, mert egy ország voltak, háborúban az antatant ellen. az I.vh.-ban.
Mielőtt az ilyen Kacerek megszólalnának, jobb lenne a történelmet megtanulni.

A morvák hova álljanak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés