Izraeli légvédelmi rendszert kaphatnak az ukránok

2023. február 9. 9:28
A Vaskupola Izraelben jelesre vizsgázott, Ukrajnában abban bíznak, hogy ugyanilyen hatékony lesz náluk.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a napokkal ezelőtt vetette fel, hogy adjanak Ukrajnának a saját fejlesztésű Vaskupola (Iron Dome) névre keresztelt légvédelmi rendszerből, amely a szakemberek szerint az egyik legmodernebb a világon. A Vaskupolát az izraeli Rafael Advanced Defense Systems és az Israel Aerospace Industries kezdte el kifejleszteni a 2000-es évek elején, elsődleges feladatának pedig a 

palesztinok által kilőtt kis hatótávolságú, többségében házilag barkácsolt rakéták megsemmisítése. 

A három fő részből álló légvédelmi rendszer különlegessége, hogy a belső számítógép képes meghatározni a becsapódás várható helyét és csak akkor indítja el a rakétát, amennyiben lakott területen érne célba a palesztinok fegyvere. 

Az izraeliek szerint egy 150 négyzetkilométeres területet tudnak egy üteggel biztosítani, ráadásul a saját rakétáik jól manővereznek, így könnyen meg tudják semmisíteni a sűrűn irányt váltó palesztin rakétákat is –jegyzi meg a Portfolio. Minisztériumi adatok szerint a Vaskupola képes a légtérbe kerülő drónok és rakéták 75-90 százalékát likvidálni, ami még az amerikai Patriotnál is hatékonyabb.

Nyitókép: JACK GUEZ / AFP

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés