Fogatlan Leopardok

2023. február 7. 20:14
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér
A Leopard 1 már a hidegháború idején is elavult harckocsinak számított.

„A gyártó Németország – pontosabbak az akkori NSZK – mellett a legnagyobb rendszeresítők közt találhatjuk Olaszországot, Dániát és Belgiumot. Ám a NATO tagállamok közül dedikált harckocsiként mára már csak Görögország és Törökország tartja hadrendben a típust, amelyet Németország is több mint 20 éve vont ki a szolgálatból. Utóbbi nem véletlen, hiszen a Leopard 1 már a hidegháború idején is elavult harckocsinak számított.

Ahogy már említettük, a háború utáni első saját tervezésű német harckocsi kapcsán a felmerülő problémák többsége magával a típus elsőségével hozhatók összefüggésbe. A tervezés során a német mérnökök jelentős hányadban a második világháborús harctéri tapasztalatokra alapozták a kialakítást, amely ennek következtében bár hivatalosan harckocsinak minősül, de sokkalta nagyobb hasonlóságot mutat a korábbi páncélvadászokkal. Utóbbi hasonlóság leginkább a páncélvédelem tekintetében nyilvánult meg, mivel a Leopard 1 a hidegháború egyik leggyengébben páncélozott harckocsijának tekinthető.

Az időközben titkosítás alól feloldott német tanulmányok és dokumentumok szerint a torony esetében a maximális páncélvédelem nem haladta meg a 115-130 milliméteres hengerelt acél – RHA – egyenértéket, míg az alváz esetében a maximum érték 140 milliméter. Szemben a későbbi korok kompozit páncélzatával, a Leopard 1 kizárólag nagy szilárdságú acél felhasználásával készült. Fontos ismét kiemelni, hogy ezek az értékek a frontpáncélzatra vonatkoznak, az oldalsó és egyéb területek védelme ennél csak gyengébb.”

Nyitókép: Wikipedia

***

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés