Magyarországról cáfolta meg az ellenzék állításait egy izraeli újságíró

2023. február 7. 8:42
Hazánkban személyesen járt utána az Israel Hayom újságírója annak, tényleg olyan rossz-e a helyzet, ahogy a magyar és az izraeli ellenzék állítja.

Hosszú, helyszíni riporttal jelentkezett az Israel Hayom újságírója, aki magyarországi tartózkodása után cáfolta az izraeli és a magyar ellenzék állításait. Magyarország az utóbbi hetekben az egyik fő szimbóluma lett az izraeli ellenzéknek a kormány igazságügyi reformja elleni harcának. A televíziók stúdiójában hungarizációról beszélnek, és egyenlőségjelet tesznek Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor közé.

Magyarországot olyan államként írják le, amelyben a jogrendszer függetlenségét az Orbán-kormány alatt 2011-ben alkotmánymódosítással szüntették meg. A 2010 óta kormányon lévő Orbán-adminisztráció jogrendszerrel, médiával és LMBTQ-közösséggel kapcsolatos kezdeményezéseit az Európai Unió erősen kritizálta, amivel megerősítette a kormány kritikusait, és egy olyan Magyarország képét, amely fokozatosan süllyed a sötét középkorba.

Az újságíró azt írta, hogy Magyarországon demokrácia van, szabadon lehet kritizálni a kormányt akár a sajtóban, akár az utcán.

A zsidó turisták is egyre többen özönlenek Magyarországra. Budapest lett Európában a legbiztonságosabb város a zsidók és az izraeliek számára”

– idézték Köves Slomót, az EMIH elnökét.

Interjút készítettek többek között Szili Katalinnal is, aki azt mondta, szükség volt egy új alkotmányra, és annak, hogy egyetlen párt tudta ezt létrehozni, az az oka, hogy a választók kétharmados, vagyis alkotmányozó többséggel bízták meg.

Emiatt az európai porondon is sok bírálatot kap a kormány, de ez csak annak leplezése, hogy az ellenzék nem tud alternatívát nyújtani”

– mondta.

Azt a vádat, hogy Magyarország elvesztette volna demokratikus jellegét, Szili elutasította, állítása szerint ezt csak az ellenzék hangoztatja, amely folyamatosan a nemzetközi neoliberális körökhöz fordul, miközben nem képes a választók által elfogadott programot kidolgozni.

Köves Slomó szerint Budapest lett Európában a legbiztonságosabb város a zsidók és az izraeliek számára, bár a zsidók jelentős számban a baloldali pártokat támogatják, nincs elvándorlás.

Évente legfeljebb 50-60 antiszemita támadásra kerül sor, és ezek többsége is csak szóbeli sértés. Ez nem jelenti azt, hogy nem léteznek antiszemita vélemények, az emberek nehezen tudják megemészteni a II. világháborúban játszott szerepüket és a 20-as, 30-as évek antiszemitizmusát.

De éppen az Orbán-kormány tett jelentős lépéseket az antiszemitizmus elleni harcban”

– olvasható.

Nyitókép: Kőhalmi Péter/AFP

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés