A háború ára

2023. február 7. 9:24

Bogár László
Magyar Hírlap
Ha a háború egy év alatt véget érne, az ukrajnai újjáépítés akkor is legalább 500 milliárd dollár lenne.

„Először a kérdés »nulladik« szintjén nézzük a háborús hétköznapok szimpla üzemeltetési költségeit. Ez mind Ukrajna, mind Oroszország számára havi egy–két milliárd dollárt tesz ki, így a háború »üzemviteli szinten« is már tízmilliárd dolláros nagyságrendben fogyasztotta el erőforrásaikat. Az összes »járulékos« költséggel együtt ez inkább a százmilliárd dollárt közelíti. Figyelembe véve, hogy Oroszország GDP-je a háború előtt évi 1500 milliárd, Ukrajna esetében pedig 300 milliárd dollár lehetett, a szimpla üzemeltetés már Oroszország számára is súlyos teher, Ukrajna számára pedig már régen túl van minden létező határon, vagyis a globális hatalomgazdaság egyre növekvő intenzitású erőforrás-áramlása nélkül Ukrajna már régen összeomlott volna. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ez egy globális háború, ahol az Ukrajnának látszó fél valójában a globális birodalmi hatalomgazdaság, az Oroszországnak látszó másik fél viszont egyre inkább az ezzel a nyugatosított világgal szembe helyezkedő »nem-Nyugat« globális nagykoalíciója.

Hogy mikor és hogyan nyílnak meg e globális háború további frontjai, azt egyelőre nem tudjuk, de az, hogy a globális véleményhatalomként működtetett média már feltette a kérdést, hogy »Tajvan lesz Kína Ukrajnája?«, elég egyértelműen jelzi a háború kiterjesztésének lehetséges irányait.

Visszatérve a költségekhez, ha a háború összesen nagyjából egy év alatt véget érne, amire szinte semmi remény nincs, az újjáépítés költségei akkor is legalább 500 milliárd dollárt tennének ki Ukrajna esetében. Egyébként az ukrán elnök is ezt a számot mondta be a davosi Világgazdasági Fórum májusi ülésén. Ám alig egy hónappal később az ukrán külügyminiszter már 750 milliárd dollárról beszél, és egy most készülő IMF–Világbank közös tanulmány már 1,1 ezer milliárd dollárt említett. És valóban, ha az összes lehetséges társadalmi-gazdasági kár következő évtizedre kiterjedő költségeit kíséreljük meg számszerűsíteni, akkor Ukrajna, Oroszország és egész Európa egyenként is ezermilliárd dolláros nagyságrendű »számlával« kell, hogy szembesüljön majd.”

Nyitókép: Dimitar Dilkoff/AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés