Newsweek: Putyin oligarchái fizessék meg az ukrajnai háborúban okozott károkat

2023. február 6. 10:06
Zelenszkij gazdasági tanácsadója szerint ez „az igazságszolgáltatás szempontjából is fontos”.

A Newsweek pénteki cikke annak a lehetőségét elemezte, hogy miként lehetne az orosz oligarchák lefoglalt vagyonát Ukrajna megsegítésére és újjáépítésére használni. A lap állítása szerint eddig mintegy 500 milliárd dollárnyi eszközt foglaltak le a nyugati országok. Ez az összeg magába foglalja az orosz jegybank, egyes orosz bankok, üzletemberek és politikusok eszközeit is.

A legfontosabb ukrán érvek

A Newsweek szerint orosz oligarchák már régóta kitanulták, miként kerülhetik meg a nyugati szankciókat, de a büntetőintézkedések új hulláma kétségtelenül megnehezíti ezt a törekvésüket. Ugyanakkor egyes személyek lekerülhetnek a feketelistáról, például nemzetközi nyomásgyakorlás hatására. Magyarország és Üzbegisztán például aktívan lobbizott több befolyásos oligarcha, köztük Aliser Uszmanov és Petr Aven szankciók alóli felmentéséért – jegyezte meg a cikk.

„Ez az egyik legsürgetőbb téma számunkra”

– mondta Oleg Ustenko, Volodimir Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója a Newsweeknek. Ustenko szerint Oroszország befagyasztott vagyona feletti ellenőrzés elnyerése „az igazságszolgáltatás szempontjából is fontos, de azért is, mert a legsürgősebb szükségleteink vannak, amelyeket finanszírozni kell”.

Charles Michel megerősítette: az elkobzott orosz vagyonból támogatná Ukrajnát az EU

Nyitókép: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ukrán vezetés amerikai bérmunkában folytatta az oroszok provokálását, fizessék meg az amerikaiak az ő érdekükben vállalt károkat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés