Molnár Csaba Gyurcsányról: Nem gátolja a DK-t az érvényesülésben

2023. február 6. 21:29
A DK alelnöke szerint már mindent kipróbált az ellenzék, kivéve azt, hogy legyen egy domináns párt. Szerinte így nyert az MSZP 2002-ben és 2006-ban.

Életútinterjút készített a Partizán Molnár Csabával. A 70 perces beszélgetésben a DK-s árnyékkormány árnyék-kancelláriaminisztere (és volt MSZP-tag, aki a Gyurcsány- és a Bajnai kormányban is szerepet vállalt) sok mindent elmesélt a baloldal színfalai mögött zajló folyamatokról.

Elmondta, még fiatalon lépett be az MSZP-be, 2003-ban ismerkedett meg Gyurcsány Ferenccel, aki már akkor gyermek-, ifjúsági és sportminiszter volt, s úgy kellett rábeszélni, hogy induljon el a megyei pártelnöki posztért. Mint mondta, 

azt láttuk, hogy a szocialista párt érdemi megújítására alkalmas politikus tud lenni [Gyurcsány]”

Molnár elmondta, hogy az MSZP nem volt képes arra, hogy egyszerre pártot tartson fenn és kormányozzon a kilencvenes években. Megemlítette, hogy MSZP-s országgyűlési képviselőként ott volt a 2006-os frakcióülésen, ahol elhangzott az őszödi beszéd. Épp Gyurcsány Ferenccel volt megbeszélése, amikor kijött a beszéd a Petőfi Rádióban. 

„Nem tudtuk, hogy mi az, [...] nem tudtuk beazonosítani”

– idézte fel a Partizánban a pillanatot Molnár. A DK alelnöke máig nem tudja, ki szivárogtatta ki a miniszterelnök beszédét, és állítja, hogy az teljesen váratlanul érte őket.

Sokáig ellenezte a kilépést az MSZP-ből

Molnár elmondta az interjúban, hogy amikor Gyurcsány megalapította a DK-t, ő sokáig ellenezte a kilépést az MSZP-ből, de aztán végül csak követte a volt pártelnököt. Mint fogalmazott, a DK-ban mindent teljesen másként igyekeznek csinálni, ami az MSZP-ben rossz volt.

Az interjúban szóba került az ellenzék mai helyzete is. Molnár az online szavazást nem támogatta, csak úgy lett volna szerinte értelme az egésznek, ha az országgyűlési választás szabályai szerint járnak el. Megerősítette azt is, hogy

Karácsony Gergely sokáig azon dolgozott, hogy egy teljes politikai szövetség jöjjön létre a DK-val szemben.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Momentum és az LMP mellett a Jobbikkal is tárgyalt erről. A DK azonban megneszelte, mire készülnek, és pár óra alatt megállapodott a Jakab Péter vezette Jobbikkal. Molnár így kommentálta a dolgot: „Nekünk elemi érdekünk volt, hogy egy ilyen szövetség ellenünk ne tudjon létrejönni”.

Mindent kipróbált már az ellenzék

Mint mondta, a negyedik kétharmados vereség után az ellenzék már mindent kipróbált. Kivéve egy dolgot, hogy legyen egy domináns párt – ami egyébként szerinte 2002-ben és 2006-ban győzelemre vezetett. Ennek kapcsán elmondta, hogy

erre készül most a DK, ezért alakították meg az árnyékkormányt Dobrev Klára vezetésével.

Az árnyékkormányról elmondta, az nem kommunikációs termék. Szerinte a munkájuk 80-85 százaléka a szakpolitikai programalkotás, és csak a kis része az, hogy azt láttassák, van a Fidesznek politikai alternatívája. Annak kapcsán pedig, hogy miért nem ad interjút Gyurcsány, elmondta:

a DK-nak az az érdeke, hogy a DK nevében a szerepléseket az árnyék-miniszterelnök vigye, ne a pártelnök.

Annak kapcsán pedig, hogy Gyurcsány évek óta a legelutasítottabb politikus, azt mondta Molnár, ez nem gátolja a DK érvényesülését.

 

Nyitókép: Partizán YouTube-képernyőkép

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés