Alapjogokért Központ: A magyarok jelentős többsége elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást

2023. február 6. 12:13
A választókorú magyarok 61 százaléka szerint elfogadhatatlan, ha egy párt kampányában részt vevő szervezetek külföldi támogatásban részesülnek –derül ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából, amely szerint mindössze a megkérdezettek 34 százaléka válaszolta azt, hogy nem sérti Magyarország függetlenségét és szuverenitását a külföldi finanszírozás.

Január 31. és február 2. között ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatást az Alapjogokért Központ, mely szerint a 2022-es áprilisi országgyűlési választás „a nemzeti oldal negyedik kétharmados felhatalmazásával és a legfontosabb politikai kérdésekben a nemzeti érdekkel ellentétes álláspontot képviselő baloldal sokadik vereségével zárult”.

„Tavaly augusztusban ráadásul Márki-Zay Péter elárulta, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelentős adományokat kapott az Action for Democracy (AFD) nevű, amerikai baloldalhoz köthető Soros-szervezettől” – írták.

A rendszerváltoztatás utáni legsúlyosabb külföldi befolyásolási botrányban számtalan hazai baloldali szervezet, köztük a Bajnai Gordon fémjelezte DatAdat érintettségére derült azóta fény”

– jelezték.

A Nemzeti Információs Központ megállapítása szerint, a külföldről több mint 4 milliárd forintnyi, Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta. Az incidens súlyosságát igazolja, hogy"a magyar közvélemény élénk érdeklődést mutat a botrány iránt, ugyanis a megkérdezettek döntő többsége (77 százaléka) már hallott az ügyről, amely alig 22 százalék figyelmét kerülte csak el.

A választópolgárok jelentős többsége (61 százaléka) nem tartja elfogadhatónak, ha egy párt kampányában résztvevő szervezetek jelentős összegű külföldi támogatásban részesülnek.

Éppen ezért a magyar választópolgárok úgy gondolják, hogy a kampányfinanszírozási botrány összefügg a nemzeti önrendelkezés kérdéskörével. A megkérdezettek több mint fele (54 százaléka) szerint a külföldi támogatások sértik Magyarország szuverenitását, ezzel pedig a népfelség elvére épülő demokráciát.

(MTI) 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés