Kikelnek a gyűlöletmagvak

2023. február 4. 8:35

Lendvai Ildikó
Népszava
A kormány emberei és orgánumai segítségével szítja az ukrángyűlöletet.

„Ilyesmi történik az ukrán-magyar viszonyban. Nem vitás, hogy szégyenletes a magyar kormány lavírozása a szolidáris Európa és az agresszor Putyin között, a békeszólamok mögé rejtett üzenet, amely szerint a vérző Ukrajnát magára kellene hagyni, hadd legyen a hódítók martaléka. Hadd kapjon ettől vérszemet a támadó, hadd tekintse a fegyveres háborút más problémáiban is célszerű módszernek.

Ettől még nyugodtan el lehet ismerni, hogy a most befejeződő ukrán nemzetté válás felszínre hoz olyat is, amit nem szívesen látunk. Nacionalista hangokat, egyesekben a vétlenekre is kiterjedő orosz- vagy magyarellenességet. Ezekkel szemben kell is, lehet is kritikusnak lenni, épp valamilyen közös jövő érdekében. Nem kell Banderát megszeretni ahhoz, hogy az ember szolidáris legyen a megtámadottal, és tisztelje honvédő harcát. Ahogy egyetlen környező országtól sem várom el, hogy osztozzon a magyar kormány szépen épülő Horthy-kultuszában, Nagy-Magyarországgal való, a történelmi emlékek ébrentartásán jóval túlmenő kacérkodásában. Én magyarként sem osztozom. (...)

Vigyázni kellene, nemcsak erkölcsi okokból, hanem józan önérdekből is. Ám a kormány az ellenkezőjét teszi. Politikai-hatalmi érdekből nemcsak eltűri, emberei és orgánumai segítségével szítja is az ukrángyűlöletet. Persze csak azokban, akikre befolyással van, vagyis saját táborában. De ott gátlástalanul. Szórja, szóratja a gyűlöletmagvakat. Ne becsüljük le a hatást. Megfigyelhettük, hogyan sikerült a korábban szemellenzősen elfogult, általánosító, még az orosz kultúrát is kétségbe vonó oroszellenes csoportokat -amelyeknek legalább a történelmi tapasztalatai érthetőek voltak- ugyanilyen vakon és elfogultan »oroszbaráttá«, pontosabban Putyin-baráttá tenniük.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Asszonyom, hadd magyarázzam el!
Az a tény, hogy mi nem akarunk semmilyen módon az orosz, ukrán- amerikai konfliktusba beleavatkozni, nem jelenti azt, hogy valamelyik felet utálnánk, gyűlölnénk.
De, mert önöket tényleg elvakítja a másként gondolkodó magyarok iránti gyűlölet, mindenhol és mindenkiben gyűlöletet látnak.
Ki mint él, úgy ítél!
Nem gondolja Őcenzorsága, hogy ezekkel a felelőtlen kijelentéseivel ellenünk hergeli az ukránokat? Vagy éppen az a célja, rusnya vénasszony?

Már csak ezért is:
A gyűlölet szülte terror ideológiája – Mit akart Marx és Engels, és mit akar a kulturális marxizmus napjainkban?
vdtablog.hu, 2022. május 10.
A kommunizmust még ma is sokan látják – tévesen – úgy, hogy az elképzelés szép volt, ám a gyakorlati megvalósítás eltért ettől. Valójában azonban már maga az eszme is gyűlöletben fogant, a kezdetektől erőszakos elképzeléseket tartalmazott. Erre a legjobb bizonyíték a XX. század, amikor a kommunisták mindenhol terrorral tartották fenn a hatalmukat. Ennek oka, hogy soha, sehol nem álltak mögöttük támogatói tömegek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés